hotel bell

U Leskovcu obeležena Nedelja bazičnog fudbala za devojčice

Ovog vikenda na terenu sa veštačkom travom u Leskovcu je obeležena Nedelja bažičnog fudbala za devojčice, čiji je osnovni cilj bio promocija ženskog fudbala ali i druženje mališana.

Devojčice i dečaci iz leskovačkih vrtića i škola imali su priliku da malo bolje upoznaju fudbal, da se igraju i druže.

“Povodom Nedelje bazičnog fubala mi smo odlučili da na ovom događaju prisustvuju devojčice i dečaci koji su u programu Fudbalskog saveza Srbije, a to su školski fudbal i Plejmejkers, kao i devojčice iz ŽFK “Lavice” koje i pripadaju bazičnom fudbalu. Mi smo iskoristili ovaj dan da deca uživaju, da se druže, da jedni drugima daju podstreka da budu istrajni u sportu. Fudbalski savez Srbije promoviše tri projekta bazičnog fudbala a to su plejmejkers namenjen devojčicama uzrasta od 5-8 godina, relizuje se u vrtićima i namenjen je promeni svesti i percepcije o ženama u ovom slučaju devojčicama u fudbalu.Takođe na uzrastu od I-IV razreda imamo školski fudal, program koji je namenjen i dečacima i devojčicama da deca u tom periodu kada imaju nedostatak fizičke aktivnosti, da imaju aktivnost kojom će da se bave. Treći program je besplatna škola fudbala za devojčice koji se od ove godine realzuje kroz klubove – kazala je Milica Cvetković – koordinator za bazični fudbal na regionu Istočne Srbije.

Što se tiče ženskog fubala on je još uvek na margini, i smatra se muškim sportom, ali entuzijasti poput trenera Ženskog fudbalskog kluba “Lavice” Ane Stojanović ne odustaju.

“Apsolutno se ne slažem da je fudbal muška igra. Igraju ga i žene i čvrsto i agresivno ali i sa puno ljubavi, pošto generalno tu nema velikih para. Lavice trenutno broji preko 100 članova različitih selekcija, prva seniorska grupa igra prvu ligu za žene, i svakako da težimo da mladi naraštaji kada izađu u seniorsku konkurenciju jednog dana igraju super ligu i da budu ozbiljni konkurenti većim ekipama. Kao pilot projekat od skoro imamo i kadetsku ligu, gde smo izuzetno zadovoljni našim učinkom, jer je rasterećena liga u kojoj nema pritiska i onda deca zaista uživaju u igri. Zatim selekcija razvojne lige regiona Istok gde smo bili prvi i išli na završnicu u Staroj Pazovi. Ovde sada imamo devojčice od 2005. do 2010. godište koje su došle da se druže i upoznaju novo lice fubala. Raduje me činjenica da je ovaj sport u našem gradu počeo da živi, da ga roditelji prepoznaju i da polako on izlazi iz senke – istakla je Ana Stojanović, trener ŽFK”Lavice”.

Check Also

SPS-JS održao predizbornu tribinu u Brzi

Pred oko više 70 meštana Brze održana je tribina čelnika predizborne koalicije SPS-JS. Prosto je …

Оставите одговор