U Leskovcu obeležen Svetski dan civilne zaštite

U Leskovcu obeležen Dan civilne zaštite uz raznovrsne aktivnosti i edukativne programe. Građani su imali priliku da se informišu o važnosti pripremljenosti za nepredviđene situacije i ulozi civilne zaštite u zaštiti života i imovine

Civilna zaštita je vitalna komponenta svakog društva koja se bavi zaštitom građana, imovine i okoline od različitih prirodnih i čovekom izazvanih opasnosti i katastrofa, i ona danas 1. marta obeležava svoj dan, Svetski dan civilne zaštite.

Svetski dan Civilne zaštite obeležava se svake godine 1. marta kako bi se podigla svest o važnosti i pripremljenosti za različite krizne situacije i ulozi civilne zaštite u zaštiti ljudskih života, imovine i okoline.

Ovim povodom organizovana je prigodna svečanost u Skupštinskoj sali grada Leskovca, gde su svoje učešće uzeli svi relevantni faktori koji su u sistemu civilne zaštite, a predstavnica MUP-a Valentina Đokić govorila je o značaju današnjeg dana.

“Obeležavanje ovog dana ustanovljeno je 1990. godine, sa ciljem da se skrene pažnja široj javnosti na vitalni značaj civilne zaštite i razvijanja svesti o značaju preventivne i samozaštutne mere i postupke u slučaju raznih nepogoda, nesreća i opasnosti. Ovaj dan pruža priliku da se naglasi značaj planiranja, obuke i koordinacije u reagovanju na prirodne katastrofe, epidemije i druge izazove koji mogu ugroziti bezbednost i stabilnost društva – kazala je Đokićeva.

Milan Popović, šef Odeljenja za opštu upravu i zajedničke poslove, govorio je ovom prilikom o značaju Štaba za vanredne situacije grada Leskovca.

„Jedna spona između sistema Civilne zaštite, je upravo i sam Štab za vanredne situacije grada Leskovca. Ističem, da je Štab za vanredne situacije grada Leskovca u 2023. godinu izvršio sve planirane zadatke, posebno je odgovorio na rešavanje problema klizišta i poplava koje su u 2023. godini pogodile naš grad. I da će u 2024. godini nastaviti da izvršava sve ono što je definisano godišnjim planom rada Štaba za vanredne situacije grada Leskovca za 2024. godinu. Svi normativni akti Štaba su usvajani na vreme i poštovani su nalozi viših organa, što pokazuje da je Štab, a i sama lokalna samouprava, spremna za brzo i efikasno delovanje u problematičnim situacija, koje ne možemo predvideti, ali se trudimo da ih mnogim merama sprečimo (preventivnim delovanjem, redovnim čišćenjem kanala i vodotokava, konstatnim obilaskom terena i praćenjem stanja na terenu, sastancima sa nadležnim institucijama i nalozima za preduzimanje preventivnih mera i sl.). Takođe, poslednjih nekoliko godina uredili smo kompletan normativni okvir Štaba, kao i Civilne zaštite i upodobili ga sa novim zakonskim rešenjima – kazao je Popović.

Check Also

Miholjski susreti sela ove godine u Boljaru

Miholjski susreti sela održaće se četvrti put u vlasotinačkoj opštini, ovoga puta u Boljaru. Ministarstvo …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *