U leskovačkoj Bolnici počela sa radom magnetna rezonanca – Pacijenti više ne moraju za Niš ili Beograd

U Opštoj bolnici Leskovac jutros je prvi pacijent odradio snimanje na najsavremenijoj magnetnoj rezonaci marke Filips 1,5 T koja može da primi i klaustrofobične pacijente i alkogojazne pacijente, te se po jačini i upravo po širem otvoru razlikuje od ostalih koje poseduju druge bolnice i privatne klinike.

Ovim povodom danas je u Leskovcu boravila direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić, koja je u pratnji predsednika Gorana Cvetanovića i direktora Bolnice Nebojše Dimitrijevića, posetila prostoriju u kojoj se nalazi magnetna rezonanca.

“Ovo je prvi i jedini magnet u Jablaničkom okrugu. Zahvaljujući ovom magnetu će se rešiti liste čekanja u Nišu, više neće iz Leskovca građani odlaziti na pregled magnetne rezonance u Niš, ali će jedno vreme prihvatati pacijente iz Vranja dok ne dobiju i oni magnet u prvoj polovini 2024. godine. Ovo je najsavremeniji magnet koji postoji za jednu veliku bolnicu i jedan jači model koji postoji za klinički centar. Ono što je jako važno jeste to da magnet služi za gotovo sve indikacije, za sve sisteme organa i dojku. To je jako značajno za najsavremeniji mamograf koji ste dobili i tako da će nivo dijagnostike biti na najsavremenijem nivou kao na onkološkom institutu, a planiraju se i edukacije biopsije na mamografu i edukacija za magnet dojke. Ovaj magnet inače može za 50 posto više pacijenata da primi, veći broj se može pregledati u toku dana. Kreće se sa jednom smenom ali smo razgovarali da će od januara meseca raditi dve smene jer će ova bolnica primati više pacijenata te su neophodne dve smene. Inače, pored mamografa i magneta koja ste dobili u poslednja dva meseca, predsednik Vučić je obećao i Angio salu, tako da i ona stiže do kraja godine. Sa svim ovim stvarima postoji definitivno najsavremenija dijagnostika i terapija u ovoj bolnici. Ono što planiramo u naredne 4 godine jeste decentralizacija terapija, tako da će se ovde dobijati inovativne terapije i to već od sledeće godine. Dakle svi lekovi koji su na listi biće ovde omogućeni, samo će morati da se održi edukacija kadra. S tom pričom pacijentima će biti dostupna radio terapija i pacijenti će imati kompletnu modernu dijagnostiku i terapiju malignih bolesti – kazala je Škodrić.

Predsednik Cvetanović izrazio je veliku zahvalnost državi što je zdravstvenu zaštitu juga Srbije stavila na prvom mestu.

“Zahvaljujući rukovodstvu naše države mi smo uspeli da u tekućoj godini dobijamo dva skenera, dva rentgen aparata, ultra zvučna aparata u vrednosti od milion i 600 hiljada evra, dobijemo mamograf u vrednosti od 300.000 evra i magnetnu rezonancu koja je 192 miliona ili milion i 650.000 evra i danas očekujemo prvih sedam pacijenata da budu pregledani. Treći pacijent kao što sto ste mogli da vidite je pregled u toku i to je najsavremenija dijagnostička metoda koja postoji ne u Srbiji, ne u Evropi, nego u svetu. Velika zahvalnost vama, hvala i ovo što ste najavili da će biti i angio sala koja zaista zaslužuje da bude potpuno obnovljena, zahvljajujem i najavi da će Dom zdravlja biti potpuno obnovljen i sređen i što svaki put evo od obećanja do realizacije tako kratak vremenski period da je teško rukovodstvu da adaptira prostorije koje treba da bi to moglo da funkcioniše na najbolji mogući način. Velika zahvalnost u ime građana Leskovca vama, predsedniku RS, Vladi RS – kazao je predsednik Cvetanović.

Check Also

Istraživanje otkriva da snažni motori čine automobile podložnije nesrećama

Novim vozačima obično se savetuje da kupe jeftin automobil sa malim motorom kako bi stekli …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *