Početna / DRUŠTVO / U kasarni „Vojvoda Petar Bojović“ obeležen dan ratnih veterana

U kasarni „Vojvoda Petar Bojović“ obeležen dan ratnih veterana

U 3. Centru za obuku , u Kasarni “Vojvoda Petar Bojović“ u Donjem Sinkovcu, obeležen je dan ratnih vojnih veterana. Vojska se, rečeno je, ne samo danas, seća heroja, od kojih su mnogi dali svoje živote za čast i slobodu otadžbine.

Dan ratnih veterana jedan je od najvećin vojnih praznika, a posvećen je sećanju na 4. decembar 1912. godine, kada je, sklapanjem primirja izmedju Srbije, Bugarske i Crne Gore s jedne i Otomanske imperije , sa druge strane,  okončan Prvi Balkanski rat- podseća na istorijske činjenice potpukovnik Saša Stojiljković, zamenik komandanta 3. Centra za obuku.

„Tog dana, svi vojnici, a njih je u Srbiji bilo oko 400.000, postali su “stari ratnici“, a taj termin zamenjen je novim-ratni veterani. Tih hrabrih ljudi, kojih se, kroz istoriju srpskog ratovanja, posebno modernog, sećamo tokom obeležavanja brojnih važnih datuma, kroz manifestacije kojima se promoviše junaštvo srpske vojske, kroz naše svakodnevne aktivnosti.Oni su i često naši najdraži gosti i vrata 3. Centra su im uvek otvorena.

Potpukovnik Stojiljković, ne bez emocija, pokazuje na slike heroja nastradalih u poslednjim sukobima na Kosovu i dodaje da nije obaveza, već čast, čuvati uspomenu na hrabre pripadnike 549. Motorizovane brigade.

A neki budući heroji, uz nadu da to neće morati da dokazuju u ratu, pre tri dana su stigli u Kasarnu “Vojvoda Petar Bojović“ u Donjem Sinkovcu, gde će započeti dobrovoljno služenje vojnog roka:

„Oni su, dolaskom u Vojsku Srbije, već postali heroji. Želim da obavestim Leskovčane da su 1. decembra, dobili nove sugradjane, pa ako vikendom ugledaju mladiće i devojke u uniformi, treba da znaju da je to najnovija generacija  vojnika. Ovde će završiti osnovnu obuku, u trajanju od 45 dana, nakon čega se upućuju u druge Centre, gde će nastaviti vojnu edukaciju, kaže potpukovnik Stojiljković.

Na današnjoj svečanosti, kojoj su, pored ratnih veterana, prisustvovali predstavnici opština sa teritorije Jablaničkog okruga, crkve i udruženja boraca, čuli su se i slobodarski stihovi velikih srpskih poeta, ali i pesme amatera, bivših vojnika  i rezervista, posvećene  nastradalim saborcima.

S.Ć.

Pogledaj takodje

POKRENI ŽIVOT: Ogrevno drvo za dve romske porodice iz Leskovca

Kako su nam stigli hladni dani Humanitarna organizacija „Pokreni život“ iz Leskovca donirala je dvema …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *