hotel bell

U Industrijskoj zoni pored „Aptiva“ u toku radovi na objektima leskovačkog „Statovca“ i turske kompanije „Erenli“

U industrijskoj zoni najnovijeg datuma u Leskovcu, na kojoj je pre nešto više od desetak godina bilo samo zemljište, Zelenoj zoni, pored pogona jednog od najvećih investitora u našem gradu, Aptiva, niču objekti još dva investitora, lokalnog Statovca i turskog, kompanije Erenli.

Upravo Aptiv, irska kompanija iz oblasti autoindustrije je pokrenula ovaj prostor, a otvaranju jednog od najsavremenijih pogona u Srbiji i regionu, održanom 14. januara 2019, prisustvovao je i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. Od početne investicije u vrednosti od 25 miliona evra i potpisanog ugovora za zaposlenje 2000 radnika, danas ova kompanija u Leskovcu broji preko 5200 upošljenika, a ulaganja u pogon i opremu dostigla su čak 55 miliona evra.

Aptiv je kratko bio jedini investitor u Zelenoj zoni, dok lokalni preduzetnik Statovac nije za potrebe izgradnje distributivnog centra kupio parcelu u vrednosti od 41,5 miliona dinara. Izgradnja objekta je započeta sredinom 2021. godine. Podsetimo Statovac Komerc je kompanija koja se 30 godina uspešno bavi proizvodnjom i izvozom kancelarijskog i školskog programa.

Nakon izgradnje objekata na dvema parcelama, interesovanje za Zelenom zonom je izrazila i turska kompanija Erenli koja se bavi proizvodnjom sistema za cirkulaciju tečnosti u automobilskoj industriji. Pregovori su urodili plodom i nakon završetka zakonskih procedura započeta je izgradnja pogona na površini od 4000m2, vrednosti 16,6 miliona evra u kojem će zaposlenje pronaći 338 radnika.

Grad Leskovac je, vodeći računa o poboljšanju privredne klime i otvaranju novih radnih mesta, a kao dobar partner i domaćim i stranim investitorima, uložio značajna sredstva u infrastrukturu tog dela grada. Za uređenje saobraćajnica, parking prostora, izgradnju trafostanice i osvetljenja grad je uložio preko 90 miliona dinara. Kružna raskrsnica je uz pomoć Vlade Republike Srbije izgrađena 2016. godine ulaganjem 37 miliona dinara, a poslednja investicija usmerena ka poboljšanju uslova u Zelenoj zoni je sprovođenje postupka gasifikacije vredno 50 miliona dinara.

Nije se odustalo od prvobitne namene Zelene zone, te će na ovoj lokaciji nići i poljoprivredni distributivni centar. Memorandum o saradnji potpisan je između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Grada Leskovca, Opštine Lebane, Opštine Vlasotince i povrtara Juga DOO Svirce. Objekat će biti namenjen skladištenju i preradi radi rešavanja problema plasmana robe koji se događao prethodnih godina.

Razvoj Zelene zone i čitavog Leskovca u oblasti privrede dokaz su da grad na Veternici sa pravom nosi NALED-ov BFC sertifikat za lokalnu samoupravu sa povoljnim poslovnim okruženjem i procentom ispunjenosti veoma strogih kriterijuma od 96,33%.

Lokalna samouprava grada Leskovca će nastaviti sa podrškom svim preduzetnicima koji su spremni da doprinose privrednoj kilimi i zapošljavanju. Podsetimo, u periodu od 31.12.2020. do 31.12.2021. u našem gradu se zaposlilo 2041 lice što je najveća stopa rasta u Jablaničkom okrugu od 5,8%, dok republički prosek iznosi 2,6%.

Fotografije: Grad Leskovac

Check Also

Opština Vlasotince finansira Romski bal – Zahtevi za sponzorstvo nemaju veze sa ovom manifestacijom, opštinom i Turističkom organizacijom

Poslednjih dana pojavile su se informacije da pojedini Romi obilaze privrednike u Vlasotincu i traže …

Оставите одговор