Početna / DOGAĐAJI / U CSU održana radionica „Crtamo u prostoru“
hotel bell

U CSU održana radionica „Crtamo u prostoru“

„Crtamo u prostoru“, naziv je interaktivne letnje radionice u Centru za stručno usavršavanje, na kojoj su deca imala priliku da se upoznaju sa 3D štampom. Iako realtivno nova, većini njih ova tehnologija ipak nije bila nepoznata.

Prema rečima medijatora, Borisa Klobučara, iz Centra za promociju nauke, osnovni cilj ovakvih radionica je da se deci predstavi pojam prostora. Mališanima taj pojam nije nepoznat, ali ga teško mogu definisati. Kad to savladamo, upoznajemo se sa 3D štampom, ili štampom u prostoru.

„Doneli smo 3D olovke, primitivne verzije 3D štampača i tehnologiji, koja danas uzima sve više maha. Ona je već rasprostranjena u raznim oblastima, od nauke , do medicine. Kroz igru i zabavu, učimo kako se ona i gde koristi.Iako se većina dece praktično prvi put susrela sa ovom tehnologijom, ona im nije baš sasvim bila nepoznata, više u teoriji,nego u praksi. Njihov današnji zadatak bio je da nacrtaju, odnosno naprave,  najjednostavnije modele, koje će poneti kući i pokazati roditeljima šta su naučili.

Nove tehnologije vrlo brzo pronalaze put do svih sfera života, pa  3D štampa danas ima široku primenu. Sa popularizacijom, padaju i cene, te su neke osnovne varijante 3D štampača dostupne i za kućnu upotrebu, za svega nekoliko hiljada dinara, kaže Klobučar.

„Radionica je veoma interesantna i vidim da deca uživaju. Dolaze iz nekoliko škola, a verujte da imamo učesnike i iz drugih gradova, koji raspust provode kod rodjaka. To je velika čast za Centar, jer ne samo što su odabrali da deo ferija provedu u ovoj ustanovi, već će o tome pričati kad se vrate kućama. Bolju promociju nismo mogli da dobijemo, Uzrasta su od pet do 15 godina. Podelili smo ih u tri grupe i toliko su posvećeni i zainteresovani, da govoto dva sata nisu mrdnuli sa stolica, sa zadovoljstvom ističe direktorka Centra za stručno usavršavanje, Emina Jovanović.

Gala Simonović, jedna je od učesnica radionice koja u korišćenju 3D olovaka već ima iskustva.

„Danas mi nešto ne ide. Pokušala sam da nacrtam jelku, ali treba oprezno spojiti sve konture, kako biste, kad se plastika koju nanosite osuši, mogli da odlepite model. Nije mi prvi put da koristim 3D olovku i svidja mi se ova tehnologija, a i  mojim drugarima za stolom.

“Crtamo u prostoru“, tek je jedna u nizu radionica, koje tokom jula i avgusta, u okviru “Letnje škole“, organizuje Centar za stručno usavršavanje.

S.Ć.

Pogledaj takodje

Dečje odeljenje leskovačke biblioteke i zvanično otvoreno nakon rekonstrukcije

U građevinske radove, nabavku polica, nameštaja i opreme uloženo je milion i 4oo hiljada dinara …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *