Tradicionalni prijemi u Skupštini grada i Gradskoj kući za učesnike i goste Leskovačkog karnevala

U Skupštini grada Leskovca i dvorištu Gradske kuće danas su održani svečani prijemi za učesnike i goste Leskovačkog karnevala.

Na obeležavanju punoletstva leskovačkog Karnevala učestvuje 36 grupa, kao i dve grupe mažoretkinja, iz Srbije, Republike Srpske, Italije, Turske, Grčke, Rumunije, Crna Gora, Hrvatske, Slovenije, Bugarske, Severne Makedonije.

Zamenica gradonačelnika dr Lidija Dimitrijević je pozdravila sve u ime gradonačelnika Leskovca i predsednika Federacije evropskih karnevalskih gradova za Srbiju dr sci. med. Gorana Cvetanovića i na prijemu rekla:

„Velika nam je čast što ste odabrali da učestvujete na našem karnevalu i da svojim nastupima ulepšate punoletstvo leskovačke karnevalske povorke, i privučete pažnju naših sugrađana i posetilaca našeg grada. Leskovački karneval je festival maski i zabave, pokazatelj bogate kulturne baštine našeg naroda, koji neguje tradiciju i veseo duh. Vaše učešće i umetnost čine da ovaj događaj postaje nezaboravan i neprekidno raste u popularnosti.“

U Gradskoj kući su se obratili i Aleksandar Cicimov potpredsednik Internacionalnog Borda FEKK-a koji je rekao:

„Danas slavite 18. rođendan i imam izuzetnu čast da prenesem pozdrave Internacionalnog borda FEKK-a našem članu, Leskovcu. Ove godine zbog konvencije održane prošle godine došlo je najviše grupa da proslavimo 18. Karneval i većina članstva FEKK-a je danas ovde“ – uručio je plaketu zamenici dr Dimitrijević namenjenu gradonačelniku Cvetanoviću.

Obratio se i Aleksandar Vasović, član Internacionanog borda FEKK-a.

„“Nalaziti se ovde je velika čast i od domaćina Gorana Cvetanovića. Leskovac i Srbija pružaju mnogo mogućnosti, zato svi vole da dođu. Leskovac se nalazi na ozbiljnoj mapi karnevala. Poznati ste i prepoznatljivi po predstavljanju svog grada i na drugim karnevalima“ – uručio je medalju zamenici gradonačelnika i direktorki TOL-a.

Direktorka Turističke organizacije Leskovac Dijana Ranđelović je rekla:

„Danas slavimo punoletstvo našeg karnevala i kada se osvrnemo shvatimo koliko smo na njega ponosni.
Inspirisani istorijom, a vođeni željom da spojimo tradiciju i moderno, zabavu i kulturu, 2006. godine počinjemo da pišemo stranice nove karnevalske istorije. Tada je to bila jednovečernja manifestacija, a, sa ovog gledišta, tada skromna povorka se kretala Bulevarom kao deo naše Roštiljijade Karneval je rastao i iz godine u godinu broji veliki broj učesnika, a prati ga mnoštvo programa po čemu je poznat i nosi titulu najvećeg karnevala u okruženju po broju karnevalskih
priredbi.“

Miroljub Radivojević, menadžer Karnevala Leskovac, se takođe obratio:

„Ova osamnaesta godina čini nas ponosnim. Krenuli smo kao mali, lokalni, a zahvaljujući vama postali smo veliki, međunarodni. Iz godine u godinu smo rasli, naša prijateljstva postala su čvršća, a zabava nezaboravna. Zahvaljujem se što iz godine u godinu svojim učešćem činite naš Karneval većim, razdraganijim i veselijim.“

Tradicionalno, na prijemu je upriličena razmena poklona, uručenje zahvalnica učesnicima.

Danas je u sedištu grada Leskovca organizovan i prijem za predstavnike Federacije evropskih karnevalskih gradova. Prijemu su prisustvovali predstavnici Borda Aleksandar Cicimov i Aleksandar Vasović, kao i nacionalni predstavnici FEKK-a Evrope iz Holandije, Nemačke, Italije, Rumunije, Grčke, Turske, Hrvatske, Bugarske, Slovenije, Severne Makedonije, Crne Gore, Republike Srpske i Srbije.

Zamenica gradonačelnik dr Dimitrijević je podsetila goste da je Leskovac prošle godine bio domaćin 43. FEKK konvencije i svima ponovo poželela prijatan boravak u gradu.

„Dobro došli u Leskovac, srce karnevalske radosti i kulturne raznovrsnosti! Čast nam je i zadovoljstvo što smo i ove godine u sklopu 18. Karnevala Leskovac vaši domaćini. Ovaj događaj nije samo prilika za zabavu već i za jačanje međunarodne saradnje i razmene ideja o unapređenju karnevalske tradicije. Uvereni smo da će ovo biti važan korak ka još tesnijim vezama između naših gradova i kultura.

Drago nam je što ćemo imati priliku da se uverimo u bogatstvo i raznolikost karnevalskih običaja u Evropi i deliti naše iskustvo sa vama.“

Na prijemu su se obratili i Aleksandar Cicimov potpredsednik Internacionalnog borda FEKK-a i Aleksandar Vasović, član Internacionalnog borda FEKK-a koji su istakli da je prošlogodišnja generalna skupština FEKK-a bila veoma uspešno organizovana, da su svi koji su bili na konvenciji uživali i sada došli da odaju priznanje domaćinu.

„Čestitamo punoletstvo znam kako ste rasli i nadamo se još uspešnijim karnevalima. U Leskovac se vraćamo zato što ste gostoprimljivi, zbog lepih trenutaka. Vaš karneval ima najveću plejadu različitih događaja i imamo veliku kreativnost u Leskovcu.“

Check Also

GRDELIČKA REGATA: Tradicionalni spust niz Južnu Moravu

Danas je održana tradicionalna Grdelička regata, dobro poznata manifestacija koja donosi spust čamcima i improvizovanim …