Početna / DRUŠTVO / „Todorova subota“ obeležena tradicionalnom izložbom konja u Dobrotinu
Dionis Restoran Leskovac

„Todorova subota“ obeležena tradicionalnom izložbom konja u Dobrotinu

Danas je u Dobrotinu u čast obeležavanja praznika „Todorova subota“ održana izložba konja na kojoj je prisustvovao veliki broj odgajivača i meštana iz Dobrotina i okoline.

Izložbu je, sa saradnicima, posetio gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović i njemu je ovom prilikom uručena zahvalnica za doprinos manifestacji koja se održava peti put.

U ime lokalne samouprave, prisutnima se obratio Vladimi Petković iz Centra za stručno usavršavanje u obrazovanju.

„Kult tračkog konjanika Todora još uvek je prisutan u raznim krajevima Srbije i vezuje se za verovanje da je ovaj svetac zaštitnik stoke, posebno konja. Danas je prva subota Velikog Vaskršnjeg posta koja se naziva Todorova subota. U vezi sa tim u pojedinim delovima Srbije organizuju se konjičke trke, izložbe konja i sl. Selo Dobrotin je nekad bilo poznato po uzgoju konja, stoga već petu godinu za redom organizuje izložbu konja i time doprinosi očuvanju tradicije. Izložba omogućava deci i svim ljubiteljima da se druže sa konjima i uživaju u njihovoj lepoti i dobroti, da razvijaju ljubav prema životinjama, da se kroz razgovor sa ljudima, koji se bave njima, upoznaju sa čarima i benefitima ovog sporta.“

Ispred MZ „Dobrotin“ obratio se Dragan Marković zahvalivši gradonačelniku Cvetanoviću i svima koji su podržali izložbu.

Pogledaj takodje

Još 13 osoba preminulo od Korone, 344 novoobolela, 170 ljudi na respiratorima

U poslednja 24 časa preminulo je još 13 osoba da je ukupan broj smrtsnih slučajeva …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *