Početna / DRUŠTVO / TELONIM nova aplikacija koju mladi koriste za vređanje i ogovaranje

TELONIM nova aplikacija koju mladi koriste za vređanje i ogovaranje

U Nacionalnom kontakt centru za bezbednost dece na internetu poslednjih meseci pristižu prijave koje se tiču aplikacije Telonim ali i drugih sličnih aplikacija, koje osnovcima predstavljaju nezamenjivo sredstvo za međusobno vređanje, ogovaranje i širenje neistina u virtuelnom prostoru.

Tatjana Matić, državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija (pri kome radi Centar) apeluje na roditelje i nastavnike da ukažu deci na negativne aspekte anonimne onlajn komunikacije, ali i da provere da li njihova deca koriste takve aplikacije i na koji način.

Ona kaže da Telonim ima upozorenje da zahteva roditeljsko odobrenje svakog korisnika mlađeg od 15 godina, ali da je takva ograničenja lako zaobići, kao i u slučaju drugih aplikacija i posebno društvenih mreža.

„Otuda je neophodan roditeljski nadzor svih onlajn aktivnosti dece. Aplikacija takođe ima stranicu na svom vebsajtu koja je posvećena upravo pružanju informacija roditeljima, gde se između ostalog navodi da poruke potpuno anonimnih osoba koje nisu registrovane na aplikaciji, mogu biti deaktivirane, ističe Matić.

Iako ovakve aplikacije pružaju jednu vrstu zaštite i filtera svojim korisnicima, Matić naglašava da je roditeljska kontrola ključni mehanizam za zaštitu dece od ugrožavanja na internetu.

„Nijedan automatizovani kontrolni mehanizam ne može da zameni roditeljsku pažnju, praćenje onlajn komunikacije dece i razgovor roditelja sa decom o brojnim opasnostima na internetu. Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu putem besplatnog broja telefona 19833 i onlajn platforme Pametno i bezbedno, na raspolaganju je i roditeljima i deci, kao i nastavnicima i svim drugim građanima. Svi oni mogu da kontaktiraju Centar, dobiju sve informacije i savete u vezi sa ovim temama, ali i da prijave bilo koji oblik onlajn ugrožavanja dece, ističe Matić.

O Telonimu se u javnosti ne zna mnogo, mediji su poslednjih meseci najčešće upozoravali na aplikaciju TikTok , na kojoj korisnici jedni drugima postavljaju opasne i bizarne izazove. Telonim funkcioniše po sličnim principima kao mnogobrojne aplikacije za komunikaciju putem kojih korisnici „anonimno“ i „bez odgovornosti“ mogu da pišu sve one socijalno neprihvatljive stvari kao što su ružne reči, psovke, uvrede, omalovažavanja.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pogledaj takodje

Privode se kraju radovi na putu Leskovac – Vlasotince

Radovi na rekonstrukciji puta od Leskovca ka Vlasotincu koji su započeti prethodne godine, privode se …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *