hotel bell

Sveti Trifun obeležen u leskovačkom kraju

Danas je Sveti Trifun, zaštitnik vinogradara, te smo tim povodom obišli Vinariju „Aquila“ iz Bogojevca.

Iako relativno mlada svojim kvalitetom vina može biti konkurentna i mnogo starijim vinarijama.

„Srećan sam što vinarstvo i vinogradarstvo u našem kraju opstaje vekovima Gaje se sorte grožđa kako strane tako i domaće i što je možda najvažnije , a sa kolena na koleno prenose se saznanja o negovanju vinove loze i procesima pravljenja vina. Porodica Nikolić već dugi niz godina sa posvećenošću stvara neguje i oplemenjuje svoja vina koriteći najsavremenije tehnologije, naučna saznanja ali i tradiciju. Na površini od hektar i po porodičnog vinograda proizvode 10.000 litara godišnje, a svoje proizvode plasiraju na domaćem tržištu a u planu je takođe proširenje vinogradarski kapaciteta – kazao je pomoćnik gradonačelnika Leskovca Milan Stojković.

Mladi vlasnik vinarije „Aquila“, Dušan Nikolić inače po profesiji profesor fizičke kulture, ističe da će svoj posao sa vinom u budućnosti proširiti.

„Trudimo se da proizvedemo vrhunska vina od vrhunskih sorti i da svi uživaju u tim vinima. Vinarija je osnovana 2018. godine, ovo je jedna mlada vinarija s tim što smo mi prvo se bavili proizvodnjom grožđa. Od sorti vina imamo Cabernet i Merlot što se tiče crnih i što tiče belih to je Chardonnay i Sovinjon Blank. Imam želju da proširimo i vinograde i kapacitete u vinariji – ističe Dušan Nikolić vlasnik vinarije Aqiula.

Inače danas je na njihovom imanju, u skladu sa običajima obrezano i posuto vino u vinogradu kako bi godina bila uspešna i rodna.

I.D.

Check Also

Poziv za mladiće i devojke za obuku za rezervne oficire – Avijatičare

Ministarstvo odbrane Vlade Republike Srbije uputilo je danas poziv svim mladićima i devojkama do 27 …

Оставите одговор