hotel bell

Svečanom akademijom 3. Centar za obuku i obeležio svoj dan

Treći centar za obuku u Kasarni ‘Vojvoda Petar Bojović” u Donjem Sinkovcu, formiran je pre dvanaest godina, na dan kada je Leskovac oslobođen u Velikom ratu i tokom svog postojanja, organizovao je i sproveo osnovnu obuku za više od 15.000 vojnika za dobrovoljnom služenju roka, kadeta Vojne akademije, podoficira i oficira.

To je samo jedan od impresivnih rezultata rada Centra.Čestitajući Leskovčanima Dan oslobođenja u Velikom ratu, a pripadnicima Centra, svoj dan, komandant garnizona Leskovac pukovnik Zoran Cvetković, podsetio je na političke okolnosti s početka 20. veka, koje su dovele do izbijanja Prvog svetskog rata i učešća srpske vojske u njemu.

“Naša Vojska je napustila svoju zemlju, ali se u nju vratila kao pobednik, što je nezabeleženo u istoriji ratovanja, rekao je ovom prilikom pukovnik Cvetković.

Osvrćući se na protekli period – deceniju, možemo biti zadovoljni onim što smo uradili, jer smo uspešno realizovali sve postavljene zadatke, učvrstili neraskidivu vezu sa narodom, trudili se da budemo koristan i odgovoran član društvene zajednice, rekao je pukovnik Cvetković.

O istorijskim činjenicama vezanim za oslobođenje u Prvom svetskom ratu Leskovca i okoline govorio je istoričar Nikola Petrović koji je istakao da Treći centar za obuku nastavlja tradiciju srpskog vojnika iz Velikog rata i sve postavljene zadatke realizuje na visokom nivou.

Posebnoj atmosferi Svečane akademije doprinos su dali Hor Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i Umetnički ansambl ”Stanislav Binički”, čiji program je goste ostavio bez daha.U umetničkom delu programa članovi dramske sekcije Kulturnog centra iz Medveđe izveli su predstavu Nikola Skobaljić.

Na kraju Svečane akademije uručene su zahvalnice lokalnim samoupravama Jablaničkog okruuga i pojedincima u znak pažnje za saradnju i pružanju podrške radu Trećeg centra za obuku.Svečanosti je prisustvovala zamenica gradonačelnika dr Lidija Dimitrijević, koja je u ime grada Leskovca, primila zahvalicu.

Check Also

Cvetanović u poseti gazdinstvu Đorđević: Ako svi poljoprivrednici prestanu da rade, nećemo imati šta da jedemo – poručio mladi poljoprivrednik

Predsednik Privremenog organa grada Leskovca Goran Cvetanović, posetio je danas poljoprivredno gazdinstvo Stevana Đorđevića iz …

Оставите одговор