Home / DOGAĐAJI / Svečani prijem za ekipu filma „Trag Divljači“ – Pretpremijera pred Leskovčanima
hotel bell

Svečani prijem za ekipu filma „Trag Divljači“ – Pretpremijera pred Leskovčanima

Povodom 15. Internacionalnog festivala filmske režije, večeras je u Leskovcu organizovan prijem za ekipu filma Trag divljači, u Svečanoj sali grada Leskovca.

Večeras su gosti Leskovca bili Miloš Timotijević, Radivoje Bukvić, filmski režiser Milčo Mančevski i reditelj i scenarista filma Trag divljači, Nenad Pavlović.

Goste je dočekao gradonačelnik leskovca Goran Cvetanović:

„Velika je čast da danas ugostim eminentne filmske stvaraoce koji će obeležiti ovogodišnju manfestaciju. LIFFE je postao zaštitni znak Leskovca. U narednim danima sve oči regionalne filmske javnosti biće uprte u nas i potrudili smo se da slika koju danas šaljemo u svet bude što lepša. Ovaj festival afirmiše najsavremeniju i najkvalitetniju filmsku produkciju, ali je istovremeno i simbol zajedništva i brisanja granice među kulturama na prostoru bivše Jugoslavije. Zato mi je izuzetno drago što je ovogodišnji laureat Milčo Mančevski, umetnik koji živi i stvara na relaciji Severna Makedonija – SAD. Jedan od njegovih filmova je prestižni New York Times uvrstio u jedan od 100 najboljih filmova na svetu – kazao je gradonačelnik Cvetanović.

Prestižna nagrada Živojin Žika Pavlović za životno delo, je u prethodnih petnaest godina postala izuzetno značajna, pa je tako zahvaljujući njoj Leskovac ugostio Emira Kusturicu, Gorana Paskaljevića, Lazara Ristovskog, Dragana Nikolića, Bogdana Diklića, Slavka Štimca i danas Milčeta Mančevskog.

Umetnički direktor festivala Darko Bajić, kazao je ovom prilikom da ovaj festival briše granice, i da je upravo zbog različitosti postao prepoznatljiv.

„Petnaest godina nije mala stvar, to vam je kao odraslo dete, koje sve više i više raste. Tako i mi iz godine u godinu rastemo, razvijamo se i brišemo kulturne granice, koje su nam i donele onaj jugoslovenski film koji mi i dan danas nosimo u svojim srcima, zato što nam je stvorio kvalitet koji je došao, zbog toga što smo toliko različiti da nas upravo to i spaja – kazao je Bajić.

Pretpremijera filma “Trag divljači” reditelja Nenada Pavlovića, u kome uloge tumače Radivoje Bukvić, Predrag Miki Manojlović, Nada Šargin, Miloš Timotijević, Dragan Bjelogrlić … prikazana je premijerno Leskovčanima. U ovom filmu glavni junak je perspektivni novinar u komunističkoj Jugoslaviji 1979. godine, koji istražuje svirepo političko ubistvo u malom ruralnom mestu, samo da bi se našao upleten u mračnu porodičnu dramu prepunu skrivenih tajni kroz vekovnu tradiciju nasilja.

Check Also

Trg pun malih istraživača: Manifestacija po meri svih generacija

Evropska noć istraživača, pokrenuta sa idejom da se nauka populariše i približi svima, preselila se …

Оставите одговор