Home / DOGAĐAJI / Počeo 15. LIFFE – Slika koja se večeras odavde šalje je najlepša slika Leskovca
hotel bell

Počeo 15. LIFFE – Slika koja se večeras odavde šalje je najlepša slika Leskovca

Petnaesti Leskovački internacionalni festival filmske režije – LIFFE svečano je otvoren večeras u Narodnom pozorištu Leskovac.

Crvenim tepihom večeras su prodefilovale zvezde domaće kinematografije, za koje je upriličen koktel pre otvaranja.

Festival je otvorio Milčo Mančevski, ovogodišnji laureat nagrade “Živojin Žika Pavlović”, koji se posetiocima obratio kratko i jasno:

„Imam da kažem samo dve stvari. Hvala, i festival je otvoren!”

Prisutnima su se na otvaranju obratili Sanja Conić, direktorka Leskovačkog kulturnog centra, Darko Bajić, umetnički direktor festivala, Jana Stojanovska, članica žirija Glavnog takmičarskog programa i Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca.

Gradonačelnik Cvetanović kazao je ovom prilikom da sliku koju šaljemo danas iz našeg grada je zapravo najlepša slika Leskovca.

“LIFFE je festival koji spada u red najprestižnijih manifestacija posvećenih filmskoj umetnosti, ne samo u Srbiji već i mnogo šire. Ponosni smo što kao lokalna samouprava možemo da stanemo iza jednog ovakvog događaja, jer slika koja se odavde šalje jedna je od najlepših slika o gradu na Veternici. Danas su sa nama neki od najeminentnijih umetnika sa domaće i regionalne filmske scene. Oni čine da Leskovac bude grad glamura, centar kulture, i najviših dometa filmske umetnosti”.

Direktorka kulturnog centra Sanja Conić, kazala je da je ovaj festival praznik umetnosti i kulture u gradu na Veternici.

“Za sve nas koji radimo na realizaciji, svaki novi festival je sam po sebi jubilej, praznik umetnosti i kulture. Takvim ga čine naši gosti – vrhunski reditelji, scenaristi, glumci, producenti iz regiona, koji dokazuju da je Leskovački internacionalni festival filmske režije izrastao u jedan od najprestižnijih kulturnih događaja u Srbiji”.

Darko Bajić, umetnički direktor festivala, na otvaranju se zahvalio publici i građanima Leskovca:

“Vi ste, svima nama koji radimo za LIFFE, dali snagu i energiju da izdržimo i da vam pravimo sve bolji festival, jer ste vi sve brojniji. Imamo i jednog filmofila za gradonačelnika, i ja mu se zahvaljujem što gleda svaki naš film, što na pravi način voli i poštuje sve one koji dođu u ovaj grad. Mnogi reditelji koje posle srećem u svetu pričaju o dobrodošlici i gradu koji je srdačan”.

Filmski program festivala otvoren je srpskom pretpremijerom filma “Trag divljači” reditelja Nenada Pavlovića, u kome uloge tumače Radivoje Bukvić, Predrag Miki Manojlović, Nada Šargin, Miloš Timotijević, Dragan Bjelogrlić, itd. U ovom filmu glavni junak je perspektivni novinar u komunističkoj Jugoslaviji 1979. godine, koji istražuje svirepo političko ubistvo u malom ruralnom mestu, samo da bi se našao upleten u mračnu porodičnu dramu prepunu skrivenih tajni kroz vekovnu tradiciju nasilja.

Check Also

Gradonačelnik Goran Cvetanović, danas u Briselu učestvuje u debati „Buduće krize: razvoj pristupa povećanju otpornosti Evrope na više nivoa“

Foto: SKGO Gradonačelnik Leskovca i predsednik SKGO Goran Cvetanović, i Nikola Tarbuk, generalni sekretar #SKGO …

Оставите одговор