Sve što treba da znate pre odlaska na prvo skijanje

Idete na skijanje po prvi put i ne znate šta da očekujete?

Ne brinite, mi smo tu da vam pomognemo! Skijanje je jedna zabavna i izazovna zimska aktivnost u kojoj ćete zasigurno uživati, te nema potrebe za nervozom.

Otkrivamo vam kako se treba spakovati za skijanje i na šta sve treba obratiti pažnju kada prvi put stajete na skije.

Šta spakovati, a šta iznajmiti?

Kada prvi put idete na skijanje bolje je iznajmiti opremu ili je eventualno pozajmiti od prijatelja, dok ne utvrdite da li je to sport za vas i da li će vam se uopšte dopasti.

U osnovnu ski opremu koju morate imati spadaju skije, skijaške cipele i štapovi. Pored toga, za boravak na planini će vam trebati i tople zimske stvari.

  • Ski jakna –  u svim bolje snabdevenim radnjama sa sportskom opremom (i online) dostupne su nepropustljive moderne ženske jakne za skijanje i ostale zimske aktivnosti, kao i skijaške jakne za decu i muškarce. Bitno je da jakna bude topla i vetronepropusna kako bi vas grejala tokom celog dana.
  • Ski pantalone – Kada je u pitanju skijanje, imate dve opcije: prva je da uz već spomenutu skijašku jaknu ponesete ski pantalone. One moraju biti debele i vodootporne, a trebalo bi uložiti malo više novca u njih i uveriti se da su udobne jer je u pitanju komad u kom ćete provoditi mnogo vremena na planini.
  • Skafander -druga opcija je skafander. Za njega važi isto što i za jaknu i ski pantalone – treba da bude kvalitetan i nepropustiljiv.
  • Aktivni veš – još jedna stvar koju ne smete zaboraviti pri pakovanju za zimovanje jeste aktivni veš. On ima zadatak da vas greje i odbija vlagu od kože. Neophodan je kada planirate da provedete ceo dan na snegu, kako se ne biste pokvasili i prehladili, jer je to poslednja svar koja vam treba na odmoru, zar ne?
  • Tople čarape – najbolje je poneti kvalitetne termo čarape koje će vas čuvati od hladnoće na stazi.
  • Čizme – ne kaže se bez razloga da čizma glavu čuva, a šubara kvari. Zimske čizme za sneg moraju biti kvalitetne i vodootporne, ukoliko želite da ostanete suvih nogu, i što je još bitnije zdravi.
  • Rukavice – nema potrebe da objašnjavamo zašto su na skijanju bitne rukavice. Birajte one što udobnije, ali deblje i namenjene baš za sneg. Trebalo bi izbeći vunene jer će se brzo natopiti vodom.
  • Naočare – sunce je na snegu mnogo jače i može vas lako ometi dok ste na stazi. Isto tako, vetar i sneg koji upada u pči. Zbog toga je neophodno stalno nositi kvalitetne naočare.
  • Kaciga – pored osnovne opreme koja podrazumeva skije, štapove i cipele, početnici bi trebalo da razmotre i nošenje kacige. Barem u početku, dok “ne stanu na svoje noge”, odnosno skije. Kacige se mogu iznajmiti, kao i ostala oprema.

Ne dajte se obeshrabriti ako vam ne ide – i najbolji su padali na početku

Većina se obeshrabri kada u nekoj novoj aktivnosti ili hobiju nisu istog momenta dobri. Nakon par padova i promrzlosti prvog dana, možda ćete reći “ma nije ovo za mene” i otići da pijete kuvano vino i uživate ostatak zimovanja u toplini hotela i zoni komfora.

To bi bila velika greška, odmah ćemo vam reći, jer iako je skijanje malo zahtevniji sport i zahteva dobru koordinaciju pokreta i fokusiranost, istina je da se već nakon nekoliko dana na stazi može videti veliki napredak i da tada početnici počinju da uživaju u ovom sportu i budu jako ponosni na sebe što nisu odustali prvog dana.

Ono što je najbitnije je da se ne preforsirate prvog dana, unajmite instruktora koji će vas strpljivo i profesionalno obučavati.

Za početak će vam trebati malo vremena da se naviknete na skije i opremu. U početku ćete se osetiti pomalo nezgrapno i kao pingvin, ali ne brinite, to je normalno i nakon par sati ćete zaboraviti na opremu. Krećite se prvo na ravnom, a onda, kada se naviknete na opremu, počnite sa malim uzvišenjima. U Srbiji se nalaze i manja skijališta pogodna za početnike.

Dan kada se potpuno stopite sa svojom opremom i spustite niz svoju prvu stazu, biće dan kada ćete prestati da se osećate nespretno i osetiti neverovatan nalet adrenalina, a tada ćete već biti navučeni na skijanje.

Zdravstvene prednosti skijanja

Retko koji sport toliko utiče na razvoj koordinacije i centra za ravnotežu kao što to čini skijanje.

Prilikom spuštanja na stazi, ne samo da se jačaju noge, već tada rade gotovo svi mišići u telu. Skijaši moraju aktivno i svesno kontrolisati svaki svoj pokret i usklađivati rad ruku i nogu i položaj celog tela kako bi ostali na skijama.

Dokazano je da skijanje jača mišiće i izdržljivost i fleksibilnost zglobova.

Ipak, na skijanje nije poželjno ići bez fizičke spremnosti, jer ćete upalu mišića svakako dobiti, ali će ona biti podnošljivija i lakše ćete napredovati na stazi ukoliko se kod kuće već bavite nekim vidom fizičke aktivnosti.

Ostaje nam samo da vam poželimo sreću na vašem prvom skijanju i nadamo se da ćete uživati u ovom sportu u godinama koje dolaze!

/PR/

Check Also

REPUBLIČKI TRANSFER: Iz budžeta Srbije uplaćeno 300 miliona iz prethodnih meseci, na računu gradskog budžeta 423 miliona dinara

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović saopštio je danas na konferenciji za medije u Donjoj Jajini …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *