Početna / DRUŠTVO / „Stvarno važna kartica“ stigla u Leskovac – Vi kupujete jeftinije – prodavnice doniraju – zajedno odlučujete!

„Stvarno važna kartica“ stigla u Leskovac – Vi kupujete jeftinije – prodavnice doniraju – zajedno odlučujete!

Fondacija ‘’Ana i Vlade Divac’’, u partnerstvu sa Privrednom komorom Srbije i Smart kolektivom, realizuje projekat ‘’Unapredjenje okvira za davanje’’, a u Leskovcu su predstavljena dva njegova segmenta: Izbor društveno-najodgovornije kompanije i ‘’Stvarno važna kartica’’.

Nagradu društveno –najodgovornijoj kompaniji, Komora će dodeliti po osmi put, a kampanju, tokom koje će biti predlagani kandidati, a na kraju  i izabrana firma koja kroz različite programe unapredjuje sredinu u kojoj posluje, sprovodi sa ciljem da se, fokus sa velikih multinacionalnih kompanija, usmeri na mala i srednja preduzeća:

„Ovo je nagrada koja, zapravo,promoviše da kompanije treba da vode računa ne samo o svom ekonomskom, odnosno finansijskom p oslovanju, već i o tome kako se ophode prema svojim zaposlenima, u smislu radnih, odnosno ljudskih prava, kako se ophode prema borbi protiv korupcije i mita, da li vode brigu o zaštiti životne sredine, potrošnji svojih resursa, energetskoj efikasnosti i o mnogim drugim pitanjima, koja se tiču lokalne zajednice u kojoj posluju. Osnovni cilj nagrade jeste promocija ključnih principa, koje želimo da što više promovišemo u malim i srednjim preduzećima.

Kompanije same biraju noseću aktivnost za delovanje u oblasti društveno-odgovornog poslovanja, a iskustva iz proteklih sedam ciklusa pokazuju da su to najčešće ulaganja u unapredjenje života dece i mladih, zapošljavanje, edukacije, podrška ugroženim grupama poput osoba sa invaliditetom ili ekološke akcije.

Drugi segment projekta ‘’Unapredjenje okvira za davanje’’predstavlja „Stvarno važna kartica“. Ona treba da zaživi u pet srpskih gradova, a pored Leskovca, to su Kruševac,  Novi Pazar, Sremska Mitrovica i Obrenovac. Reč je o kartici, koja, pored pogodnosti za kupce u smislu popusta, obezbedjuje i novac  za zajednicu:

„Kada kupac koristi ‘’Stvarno dobru karticu’’, on kupuje jeftinije ili uslugu plaćapo nižoj ceni, a deo sredstava se sliva u lokalni fond i odatle, sav novac potrošen u, recimo, Leskovcu, tu i ostaje. Njime će kasnije biti podržani projekti važni za grad. Vlasnici kartice mogu biti svi, a danas želimo da u Leskovcu promovišemo njenu misiju i u priču uključimo što više lokalnih kompanija, restorana, kafića, ističe Jelena Rakić,projekt menadžer Fondacije ‘’Ana i Vlade Divac’’.

U nekim od gradova gde se pilot prijekat, takodje sprovodi, gradjani već koriste ‘’Stvarno dobru karticu’’ i njome plaćaju u trgovinama, restoranima i kafićima, čime sebi obezbedjuju popust, a lokalnoj zajednici sredstva za nove puteve, škole ili zadovoljenje drugih opštih interesa.

S.Ć.

Pogledaj takodje

UPOZNAJ SRBIJU: Izložba suvenira i turističkih publikacija „Leskovac 2019“

XII Izložba suvenira i turističkih publikacija „Leskovac 2019“ organizovaće se 14. i 15. novembra u …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *