Početna / DRUŠTVO / „Stvarno važna kartica“ stigla u Leskovac – Vi kupujete jeftinije – prodavnice doniraju – zajedno odlučujete!
Dionis Restoran

„Stvarno važna kartica“ stigla u Leskovac – Vi kupujete jeftinije – prodavnice doniraju – zajedno odlučujete!

Fondacija ‘’Ana i Vlade Divac’’, u partnerstvu sa Privrednom komorom Srbije i Smart kolektivom, realizuje projekat ‘’Unapredjenje okvira za davanje’’, a u Leskovcu su predstavljena dva njegova segmenta: Izbor društveno-najodgovornije kompanije i ‘’Stvarno važna kartica’’.

Nagradu društveno –najodgovornijoj kompaniji, Komora će dodeliti po osmi put, a kampanju, tokom koje će biti predlagani kandidati, a na kraju  i izabrana firma koja kroz različite programe unapredjuje sredinu u kojoj posluje, sprovodi sa ciljem da se, fokus sa velikih multinacionalnih kompanija, usmeri na mala i srednja preduzeća:

„Ovo je nagrada koja, zapravo,promoviše da kompanije treba da vode računa ne samo o svom ekonomskom, odnosno finansijskom p oslovanju, već i o tome kako se ophode prema svojim zaposlenima, u smislu radnih, odnosno ljudskih prava, kako se ophode prema borbi protiv korupcije i mita, da li vode brigu o zaštiti životne sredine, potrošnji svojih resursa, energetskoj efikasnosti i o mnogim drugim pitanjima, koja se tiču lokalne zajednice u kojoj posluju. Osnovni cilj nagrade jeste promocija ključnih principa, koje želimo da što više promovišemo u malim i srednjim preduzećima.

Kompanije same biraju noseću aktivnost za delovanje u oblasti društveno-odgovornog poslovanja, a iskustva iz proteklih sedam ciklusa pokazuju da su to najčešće ulaganja u unapredjenje života dece i mladih, zapošljavanje, edukacije, podrška ugroženim grupama poput osoba sa invaliditetom ili ekološke akcije.

Drugi segment projekta ‘’Unapredjenje okvira za davanje’’predstavlja „Stvarno važna kartica“. Ona treba da zaživi u pet srpskih gradova, a pored Leskovca, to su Kruševac,  Novi Pazar, Sremska Mitrovica i Obrenovac. Reč je o kartici, koja, pored pogodnosti za kupce u smislu popusta, obezbedjuje i novac  za zajednicu:

„Kada kupac koristi ‘’Stvarno dobru karticu’’, on kupuje jeftinije ili uslugu plaćapo nižoj ceni, a deo sredstava se sliva u lokalni fond i odatle, sav novac potrošen u, recimo, Leskovcu, tu i ostaje. Njime će kasnije biti podržani projekti važni za grad. Vlasnici kartice mogu biti svi, a danas želimo da u Leskovcu promovišemo njenu misiju i u priču uključimo što više lokalnih kompanija, restorana, kafića, ističe Jelena Rakić,projekt menadžer Fondacije ‘’Ana i Vlade Divac’’.

U nekim od gradova gde se pilot prijekat, takodje sprovodi, gradjani već koriste ‘’Stvarno dobru karticu’’ i njome plaćaju u trgovinama, restoranima i kafićima, čime sebi obezbedjuju popust, a lokalnoj zajednici sredstva za nove puteve, škole ili zadovoljenje drugih opštih interesa.

S.Ć.

Pogledaj takodje

Online program Leskovačkog kulturnog centra od 26. do 30. maja

Na online repertoaru Leskovačkog kulturnog centra ove nedelje od 26. do 30. maja biće prikazana …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *