hotel bell

Studenti Visoke poslovne škole osvojili 40 medalja na takmičenju u Rumuniji

Studenti Visoke poslovne škole ostvarili su sjajan rezultat na medjunarodnom takmičenju u Rumuniji na kome su osvojili čak 40 medalja.

 

Gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović, danas je, u svom kabinetu, priredio prijem za studente i profesore Visoke poslovne škole strukovnih studija sa smera Menadžment tehnologije hrane i gastronomija, koji su na takmičenju „International Open Air Cooking Championship-Iasi“ u Rumuniji osvojili 18 zlatnih, 11 srebrnih, 11 bronzanih medalja i 2 pehara.

– Leskovac je poznat po dobroj hrani, ali i po odličnim kuvarima, koji ukuse našeg kraja predstavljaju čitavom svetu. Naše škole u ovoj oblasti među najboljima su, ne samo u Srbiji već i u čitavom regionu. Već smo navikli na to da učenici leskovačke Trgovinsko-ugostiteljske škole sa domaćih i međunarodnih takmičenja donose brojne nagrade i medalje, a njima su se ove godine pridružili i studenti Visoke poslovne škole, koji su na svom prvom internacionalnom takmičenju u rumunskom gradu Jaši postigli izuzetne rezultate, rekao je gradonačelnik Goran Cvetanović.

Uspeh je još veći ako imamo u vidu da je naša škola u konkurenciji 15 zemalja osvojila najveći broj medalja, a proglašeni su za apsolutne pobednike u kategorijama tradicionalne kuhinje i tzv. živog kuvanja, kada su predstavili čuveni leskovački roštilj, rekao je gradonačelnik, podsećajući na to da je ovo prva generacija studenata novog smera, koja je već za par meseci školovanja ostvarila dobre rezultate. Za sve to, velika zasluga pripada nastavnom kadru, posebno profesoru Momčilu Coniću, koji je na takmičenju u Rumuniji izabran za člana tima sudija Borda svetskog udruženja kuvara i ja mu u ime grada, i svoje lično ime, na tome čestitam, izjavio je gradonačelnik.

– Naročito mi je drago što su na takmičenju predstavljeni tradicionalni specijaliteti našeg kraja, jer su takvi susreti upravo i prilika za odličnu promociju našeg grada i države. Bogat miris i ukus juga omogućuje nam dalji razvoj gastro-turizma, a želja grada je da se lokalno kulinarsko bogatstvo na što bolji način iskoristi, rekao je gradonačelnik. Leskovac ima dva brenda, po čemu je lider u Srbiji, ali, svakako, ima potencijala za mnogo više. Pored već brendiranog roštilja i ajvara, pokušaćemo da zaštitimo i spržu, ali i brojne druge specijalitete koji su specifični za naš kraj. To bi, u perspektivi, značilo i mnogo više mogućnosti za razvoj privrede i turizma i ekonomsko jačanje čitavog našeg podneblja. Kvalitetno obrazovanje ovoj oblasti i brojni uspesi naših đaka i studenata predstavljaju korak napred upravo ka tom postavljenom cilju, objasnio je Cvetanović.

– Dragi studenti, ja vam od srca čestitam na ovim izuzetnim rezultatima i želim da nastavite sa nizanjem uspeha i da širom sveta prenosite dobar glas o Leskovcu i našim potencijalima. Siguran sam da ćete znanje koje stičete na takmičenjima umeti i praktično da iskoristite i posle završenih studija, a grad Leskovac će uvek podržati one ambiciozne, koji žele da napreduju, dodao je gradonačelnik Cvetanović.

Profesor Momčilo Conić, koji je predvodio ekipu leskovačkih studenata na takmičenju u Rumuniji, rekao je da je velika čast raditi u školi gde postoje uslovi za napredovanje u struci. On se zahvalio gradonačelniku na podršci kao i timu škole, koji je prepoznao gastronomski smer kao šansu da se Leskovac nađe na mapi gastronomskih centara.

On je istakao da je na putu ka uspehu, veoma važna podrška eminentnih stručnjaka iz zemlje i inostranstva, a sve u želji da se gastronomski smer postavi na zdrave noge i da ima perspektivu. Govoreći o takmičenju, Conić kaže da se nisu nadali tolikom uspehu, ali da su rezultati proizašli iz velike upornosti i ljubavi prema poslu.

– Očekuju nas takmičenja u Kranjskoj gori i Balkan Kup u Bugarskoj, gde ćemo nastojati da opravdamo poverenje i postignemo dobre rezultate, dodao je Conić.

Pomoćnik direktora Visoke poslovne škole u Leskovcu, Ivan Mihailović, koji je aktivno učestvovao u izradi ovog studijskog programa, u njegovoj pripremi, osmišljavanju i realizaciji, istakao je prednosti studiranja na gastronomskom smeru.

– Za razliku od smerova na drugim visokoškolskim ustanovama, koji su pretežno u društveno-humanističkom polju, mi smo se opredelili za inženjerstvo i praktičan deo. Naši studenti, po završetku školovanja dobijaju zvanje „inženjer menadžmenta tehnologije hrane i gastronomija“ što znači da postaju inženjeri, menadžeri, tehnolozi, i konačno, gastronomi, koji će sve to moći da upakuju u jednu dobru celinu. Budući poslodavci će, njihovim zapošljavanjem, dobiti radnike sa čitavim spektrom zanimanja, koji će moći da odgovore svim potrebama i zahtevima u procesu rada, objasnio je Mihailović.

Petoro studenata gastronomskog smera, ponosno pokazujući osvojene medalje i pehare, kažu da je konkurencija na takmičenju bila prejaka, ali da su, zahvaljujući iskustvu i umeću profesora Conića, uspeli da nadmudre protivnike.

– Put je bio naporan, ali smo, uz puno rada, volje i odricanja, uspeli da postignemo dobre rezultate. Planiramo da i u narednom periodu nastavimo istim tempom, da nižemo uspehe kako bi Leskovac postao gastronomski centar, priznat na Balkanu, kaže student Dimitrije Stević.

Studenti gastronomije ispričali su i anegdotu sa putovanja, kada su, na carini upitani da li imaju nešto da prijave, a usledio je odgovor: „Puno zlata i srebra!“.

Ana Jovanović

Check Also

Ružić: Izmenama Zakona o dualnom obrazovanju unapređujemo kvalitet obrazovanja

Ministar prosvete Branko Ružić prilikom posete Leskovcu i Viskoj poslovnoj školi , na kojoj je …

Оставите одговор