hotel bell

Stručni skup o zaštiti materijalne baštine Leskovca: Plan je da vila Teokarevića bude Centar umetnosti

Trenutno se radi studija zaštite spomeničkog nasleđa, ali i projekat Zaštite urbane celine varošice Vučje

Stručni skup, koji je danas počeo u Narodnom muzeju, završnica je niza sastanaka, koje su predstavnici ove ustanove kulture održali sa Zavodom za zaštitu spomenika iz Niša i brojnim drugim saradnicima, a sve sa ciljem zaštite kulturnih dobara na teritoriji grada Leskovca:

– Na prethodnim sastancima smo “prebrojali“ kulturna dobra našeg grada i u toku je izrada Studije zaštite spomeničkog nasleđa, koja će obuhvatiti ratne memorijale i spomenike. Lokalna samouprava je prepoznala važnost ovog posla i izdvojila sredstva za održavanje stručnog skupa. Na listi koju smo napravili su stare kuće, najviše je onih koje su imale određenu ulogu u narodno-oslobodilačkoj borbi, a one su i bez toga arhitekstonski vredne. Leskovac ima suficit kulturno-istorijskog blaga, ali deficit u kadrovima i finansijama, ističe direktor Narodnog muzeja, Nebojša Dimitrijević.

Dodaje da je jedan od već dogovorenih projekata “Zaštita urbane celine varošice Vučje“, u čijem centru se nalazi vila porodice Teokarević Plan je da ona, nakon rekonstrukcije, postane Centar umetnosti, gde bi umetnici sami vodili program i gde bi došlo do susreta kreativnih ideja ljudi koji nisu ograničeni muzejskom delatnošću.

Kroz projekat “Uvid u stanje“, Zavod za zaštitu spomenika u Nišu je, na terenu zabeležio nove i ažurirao podatke o nepokretnoj baštini na jugu Srbije. Arhitekta-konzervator, Ivana Cvetković naglašava da je taj posao započet u maju, a da je aktuelni stručni skup kulminacija aktivnosti.

– Želeli smo da, sa kolegama iz zemlje i inostranstva, razgovaramo na ovu temu i zajedno potražimo načine da se unapredi stanje spomenika kulture na ovom prostoru. U Leskovcu smo evidentirali 44 kulturna dobra, ona su zakonom zaštićena i za njih su već urađeni predlozi za proglašenje. Na teritoriji Jablaničkog okruga ih je 62, a mi smo se bavili samo materijalnim spomenicima kulture.

Cvetkovićeva naglašava da najveće zasluge za “ulaženje“ u ovaj obiman i važan posao idu na račun Leskovačkog muzeja i da su prvi koraci učinjeni. Dodaje da krajnji cilj ne postoji, jer zaštita nema kraja. Ona traje i razvija se u različitim pravcima, a koliko budemo svesni vrednosti kulturnog nasleđa, toliko ćemo više raditi na njegovom očuvanju.

Check Also

Na sednici Štaba za vanredne situacije usvojen plan rada za narednu godinu

Grad Leskovac je spreman za zimske uslove, jer je izabrano preduzeće zaduženo za zimsko održavanje …

Оставите одговор