Home / DRUŠTVO / Stojiljkovići na Dan zastave: Ponosni smo na junačke pretke
hotel bell

Stojiljkovići na Dan zastave: Ponosni smo na junačke pretke

Na terasama i prozorima brojnih domova u Srbiji, jutros se vijori trobojka, a među prvima su je istakli naši sugrađani Suzana i Vukašin Stojiljković, potomci generacija ratnih heroja

Suzana je naša koleginica, pa, u ime porodice, govori o današnjem prazniku i ideji da se posebno obeleži u domu Stojiljkovića.

– Mi smo Srbi i ponosni smo na to, a sećanje na pretke heroje preneli smo svojoj deci, a i unucima ćemo. Potomci smo solunaca. Naši pradedovi Jovan Didić Vače i Pejča Stanković su, kao vojnici Moravske divizije, prešli Albaniju i preživeli Veliki rat.

Dedovi nisu bili te sreće.

– Andra Stojiljković Dunijski poginuo je 1942. godine na Kosovu. Zaklali su ga balisti i sahranjen je na nepoznatoj lokaciji. Danas jedna leskovačka ulica nosi njegovo ime. Dobrivoje Ćeranić-stric moga oca, ubijen je u centru Leskovca, zajedno sa Krstom Vukićevićem 1941. godine. Dvojicu partizana, prvoboraca, u Berbernici “Elita“ ubili su Nemci, ali tek pošto im je nestalo metaka, a put za beg odsečen. Pored “Robne kuće“ do početka gradnje trga, a na mestu gde su stradali, stajala je spomen-ploča, koja će, nadam se, biti vraćena na istu lokaciju kad radovi budu završeni. Vukašinova nana, čuvena Živka partizanka, nosilac je spomenice. Zbog svega toga, ima li ko više prava da obeležava dan slave srpskog vojnika, slobode, jedinstva i nacionalne zastave, od naše porodice.

Suzana ističe da se velika familija, tokom godina rasula po svetu:

– Orodili smo se sa Hrvatima, Bošnjacima, Rusinima, Mađarima, Makedoncima. Širom bivše Jugoslavije žive potomci srpskih junaka i na to smo, takođe, vrlo ponosni. Zato smo u duhu empatije i čovekoljublja, bez obzira za naciju, veru i boju kože, vaspitali i decu, a pre svega, da vole Srbiju i svoj narod. Ne mogu da razumem ljude koji se stide svoje države, porekla, nacije i jezika. Volimo i poštujemo sve, ali najviše svoju otadžbinu, ističe Suzana.

Check Also

Sutra bez vode Donje Stopanje i nekoliko ulica u Vinarcu

Leskovački Vodovod obaveštava svoje potrošače da će bez vode sutra biti Donje Stopanje i nekoliko …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *