SRS: Srbija izgubila 25 milijardi evra zbog pogrešne agrarne politike

Slide Background
Slide Background
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Na konferenciji za medije Srpske radikalne stranke predstavljen je deo programa namenjen poljoprivredi.

 

Uredbom o raspodeli podsticaja u poljoprivredi, sadašnja je vlast je subvenije za ratarsku proizvodnju, sa 12.000 smanjila na 4.000 po hektaru i ovo drastično umanjenje duboko pogađa najbrojniju kategoriju, a to su mala porodična gazdinstva, kakvih je na teritoriji grada najviše, rekao je predsednik Okružnog odbora Srpske radikalne stranke, Tomislav Njubenović.

On je dodao da regulisanje pitanja subvencija jednokratkim aktima, poljoprivrednim proizvođačima onemogućava planiranje proizvodnje za sledeću godinu, a posebno na duži vremenski period.

-Srpska radikalna stranka upravo u poljoprivredi vidi razvojnu šansu Srbije, a svedoci smo da se od 2ooo. godine, ona temeljno razara, jer naša zemlja uvozi hranu iz Evropske unije, a domaći i strani tajkuni okupirali su obradivo zemljište, gušeći tako individualna poljoprivredn gazdinstva. Naša je namera da carinama zaštitimo domaće proizvodnju i povećamo izdatke za agrarni budžet, istakao je Ljubenović.

On smatra da je zadrugarstvo je najveći gubitnik u procesu tranzicije i da je njegova revitalizacija neophodna. Udruživanje mora biti dobrovoljno, a ne prisilno od strane političkih ili drugih faktora.

-Zbog pogrešne agrarne politike, Srbija je u proteklih pet godina izgubila 25 milijardi evra prihoda, usled neusaglašenosti fitosanitarnih uverenja sa Kinom, ostali smo bez najvećeg tržišta na svetu, a nakon raspada Jugoslavije, skinuti smo sa spiska izvoznika pšenice u Egipat, koji je decenijama bio značajan uvoznik ove robe iz Srbije.

Nećemo dozvoliti proizvodnju i promet GMO proizvoda, uvoz mesa iz EU i Argentine, koje je sumnjivog porekla i prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima, zaključio je Ljubenović, izrazivši uverenje da će glasači u SRS-u umeti da prepoznaju snagu preporoda srpske poljoprivrede.

S. Stojiljković

Check Also

Leskovačke mažoretkinje prve na Državnom prvenstvu u Loznici

Na Državnom prvenstvu u mažoret plesu, koje je 19. maja 2024. godine održano u Loznici, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *