Srpska narodna partija predstavila Programa razvoja Jablaničkog okruga

Na konferenciji za medije Gradskog odbora Srpske narodne partije u Leskovcu predstavljen je program razvoja Jablaničkog okruga. Program razvoja Jablaničkog okruga, koji je uradio Ekonomski tim gradskog odbora Srspke narodne partije u Leskovcu, plod je angažovanja lokalnih stručnjaka iz oblasti demografije, ekonomije, privrede i poljoprivrede i predstavlja multimedijalnu analizu stanja i predloge za rešavanje problema, rekao je Aleksandar Pejčić, predsednik GO SNP, predstavljajući dokument.
-Program se bazira na specifičnostima našeg kraja, komparativnim prednostima, mogućnostima korišćenja prirodnih potencijala i stavljanje u funkciju ljudskih resursa.
Mi smo ozbiljna politička stranka, koja se bavi svim segmentima života, a jedan od naših prioritetnih ciljeva je povećanje standarda građana Srbije, ali pre svega građana Jablaničkog okruga.
Gordana Jovanović, jedan od autora Programa istakla je da se Ekonomski savet SNP, rukovodio parolom ”Ko ne planira, ne planira da uspe”, pa je izradio dokument koji celovito analizira geografsko, demografsko, ekonomsko i stanje u poljoprivredi Jablaničkog okruga i predlaže niz mera za unapređenje uslova u svim pomenutim oblastima.
-Ukratko, u poslednjih desetak godina, registrovan je konstantan odliv stanovništa sa ovog područja, ono je po strukturi uglavnom seosko, a prirodni priraštaj u okrugu ima neutralni faktor rasta. Prosečna mesečna zarada po zaposlenom, zaključno sa 1.1o.2015. godine, u Leskovcu je 281, na nivou Jablaničkog okruga 275, a u Republici 362 evra. Ekonomsko stanje meri se i investicijama, a njih je, zaključno sa 2o14.-om bilo jako malo.
Poljoprivredu karakteriše usitnjenost parcela, nesiguran plasman, odstustvo aktivnijih mera za razvoj i manjak prerađivačkih kapaciteta, obrazložila je Jovanovićeva.
Na osnovu svih pokazatelja, Srpska narodna partija, sačinila je predlog mera i on se uglavnom odnosi na promenu odnosa države i lokalne samouprave prema privrednicima i poljoprivrednicima, ističe ona:
– Malim preduzećima ukinuti obavezu plaćanja naknade za ”firmarinu”, investitore koji zaposle više od 2oo radnika, osloboditi plaćanja ekološke takse, da lokalne samouprave u budžetima planiraju najmanje 5 posto sredstava za subvencionisanje novog zapošljavanja, da se podrška grada poslodavcima proširi i na trgovinsku delatnost, privrednicima obezbediti logistiku pri konkurisanju za kreditna i podsticajna sredstva i da se što skorije otvori kancelarija za saradnju sa Ruskom federacijom, koja predstavlja ogromno tržište i sa kojom Srbija ima Sporazum o bescarinskom izvozu, zaključila je Gordana Jovanović, predstavljajući Program razvoja Jablaničkog okruga, koji je uradio Ekonomski tim GO Srpske narodne partije.
Suzana Stojiljković

Check Also

Iz budžeta Leskovca danas isplaćena prva rata za regulisanje dugova Medicinske škole i 13,8 miliona za održavanje vodotokova i sprečavanje poplava

Danas je iz budžeta grada isplaćena prva rata za regulisanje dugovanja Medicinske škole prema Opštoj …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *