hotel bell

Solarni paneli- investicija koja se ispalti za par godina, a traje najmanje četvrt veka

Ove činjenice su motivisale Leskovčanina Predraga Đorđevića da ”pređe” na takozvanu zelenu energiju i konkuriše za subvencija za nabavku solarnih panela. Postaće tako proizvođač-prodavac električne energije i biće, kaže zadovoljan ako bude proizveo struje koliko je potrebno njegovom domaćinstvu

Jedanaest do petnaest panela, koje je kupio, trebalo bi da proizvedu oko 350 kilovata struje, a tolika je i prosečna potrošnja njegovog domaćinstva mesečno:

– Oni su vredni 800 hiljada dinara. Pola novca sam pripremio, ostalo su subvencije države i grada. Ugovorom je predviđena i ugradnja solarnih panela, nakon čega mi ostaje samo da kotao na pelet, zamenim onim na struju. Očekuje me i potpisivanje ugovora sa Elektrodistribucijom o otkupu električne energije koju ću proizvoditi, a jednom godišnje, kako mi je objašnjeno, podvlači se crta kako bi se ustanovilo koliko sam proizveo, a koliko potrošio. Biću zadovoljan, a prema proračunima to bi trebalo da bude tako, da proizvedem električne energije koliko je meni potrebno.

Osim što će, dodaje, biti pošteđen glavobolje zbog divljanja cena na tržištu peleta, loženja i čišćenja kotla, benefit, i to ne samo lični, vidi i u činjenici da se radi o ekološki prihvatljivoj, zelenoj energiji:

– Osim toga, iako se ne radi o maloj investiciji, trebalo bi da mi se isplati za nekoliko godina, a radni vek solarnih panela je četvrt veka, tako da je računica potpuno jasna i prihvatljiva. Moram da uložim i u kotao, oko 70-80.000, ali ću zato struju za kompletne potrebe domaćinstva površine oko 100 kvadrata, dobijati klikom na jedno dugme.

Đorđević je tek jedan od oko 760 vlasnika mini fotonaponskih elektrana u Srbiji:

– Broj proizvođača-potrošača električne energije putem solarnih panela raste i sada već može uticati na promenu regislative u ovoj oblasti. Početkom godine, izmenjen je zakon o PDV-u, a prema njemu, prozjumeri plaćaju ovu vrstu poreza samo na utrošeni, a ne i na preuzeti deo električne energije. Očekujemo da ti benefiti budu još veći, pa će se naša investicija još brže isplatiti, pojasnio je Toma Dašić, još jedan od korisnika koji je danas sa predstavnicima grada potpisao ugovor o subvencijama.

Odobreno je 12 ugovora,, u ukupnoj vrednosti od 4,5 miliona, a grad u finansijskoj podršci učestvuje sa 2,3 miliona dinara. Zamenica gradonačelnika Lidija Dimitrijević ocenila je da će korisnici ostvariti značajne uštede struje:

– Time što proizvode električnu energiju za sopstvene potrebe, umnogome rasterećuju u energetski sistem, pa je ugradnja solarnih panela jedna od mera koju ćemo i ubuduće svesrdno podržavati sunvencijama.

Ona je podsetila da je već realizovan javni poziv za zamenu stolarije, nabavku kotlova, toplotnih pumpi i postavljanje grejne mreže, za šta je opredeljeno 35,5 miliona i učešćem grada od 18 miliona dinara.

Check Also

Leskovački bazeni do daljeg ne rade – Renoviranje u toku

Bazeni SRC “Dubočica” od 20. marta do 18. aprila neće primati kupače, a razlog za …

Оставите одговор