hotel bell

Osmomartovski cvetni bazar u debeloj hladovini: meteorološkoj i finansijskoj

”Ženski praznik”, kako pogrdno Međunarodni praznik žena, posvećen naporima generacija da se za više od polovine čovečanstva obezbede veća prava, tek što nije. Cveće nikada ne izlazi iz mode i spada u najlepše poklone, ali pred štandovima na Cvetnom bazaru u centru grada, gužvi nema, a interesovanje je slabije nego proteklih godina, kažu prodavci

Dragan iz Bogojevca, nastavljajući porodičnu tradiciju i posao, decenijama se bavi proizvodnjom saksijskog cveća, a posebno mesto u asortimanu zauzima takozvani ”osmomartovski” program:

– Tu spadaju ciklame, cenerarije, primule…I ove godine imamo isti program i to po nepromenjenim cenama. Sve je poskupelo, ali mi smo odlučili da zadržimo stare cene. Tokom vikenda gotovo da i nije bilo prodaje. Ljudi prođu, pitaju, ali ne kupuju. Da li će biti većeg interesovanja sutra i na dan praznika, teško je reći, ali za sada nije dobro.

Štandovi na Cvetnom trgu, u debeloj su hladovini, prvi put ove godine, svoju robu izlaže Dušan Stojiljković. Kaže da kupaca nema mnogo, a i oni, za sada, samo pitaju za cenu:

– Ima robe za svačiji džep, od orhideje u saksiji, koje koštaju od 1.000 do 1.500 dinara, preko kalanhoja i gerbera- 600 dinara, za 400 se prodaje ciklama, ranunkurus košta 300, zumbul 150, jagorčevina 120. Što se tiče rezanog cveća, karanfil se može kupiti za 150, ruža za 250 dinara. Pažnju kupaca uvek privuče i nešto novo, a ove godine to je čuvarkuća u boji. Ove lepe kompaktne biljke rastu i šire se, zadržavajući po obodima listova boju, što zaista izgleda prelepo.

Na Cvetnom bazaru, koji bi, naglašavaju svi prodavci, bio mnogo efektniji da je na nekom širem i osunčanom mestu, kao što je trg, prodaju se i pokloni nastali u kućnoj radinosti, ali ni za njih ovog jutra, dva dana pred praznik, nije bilo mnogo kupaca.

Check Also

SLAVLJE LESKOVČANA! Košarkaši Zdravlja pobedili ekipu Vršca

Košarkaši Zdravlja pobedili su večeras pred svojim navijačima ekipu Vršca rezultatom 96:93 (23:19, 28:27, 24:22, …

Оставите одговор