Sijarinska je poznatija, ali u okolini Medveđe postoji još jedna banja, sa dva izvora- tople i hladne kisele vode

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Na 18.-om kilometru od Medveđe, magistralim putem M-9, ka Prištini, nalazi se Tulare, a u njemu istoimena banja, koja još uvek čeka dopunu turističke ponude, iako, smeštena u netaknutoj prirodi, obiluje mineralnim izvorima.

O lekovitom dejstvu termomineralnih izvora Tularske banje, udaljene od mnogo poznatije Sijarinske 15 , Medveđe 18 i Leskovca 63 kilometra, govorili su još Rimljani, jer je na ovom prostoru i drevna prestonica cara Justinijana.

Banja raspolaže sa dva izvora, koji su se pojavili 2012. godine, nekon geoloških ispitivanja terena. Sa 600 metara dubine izvire topla, a sa dubine od 200 metara- kisela hladna voda. Izvori se nalaze na samo dva metra razmaka. Topla voda uliva se u mali bazen, a taj izvor, sa temperaturom vode od 40 stepeni, meštani zovu ,,Mali gejzer”. Hladna kisela voda ”izbija” na površunu iz pulsirajućeg gejzera, u intervalima od 23 minuta.

Zanimljivo je da je, u prvoj polovini prošlog veka, kisela voda iz jednog od izvora, prema pričama bila najbolja voda u Jugoslaviji. Flaširala se prirodno, a ispitivanja su pokazala da ništa ne treba da joj se dodaje i da je potpuno ispravna i zdrava za upotrebu.

Termalne vode su na ovom mestu postojale od davnina, ali su nakon radova, koje je 70-ih godina izvodio ”Geo sont” iz Skoplja, izvori presušili, da bi se pojavili pre jedne decenije. Meštanin Milisav Vukadinović, pored čije kuće su izvorišta, dozvolio je da se banja izgradi u njegovom dvorištu, a kupanje i zahvatanje vode ne naplaćuje.

Bazen za kupanje u centru sela je izbetoniran, zapremine 3.000 litara, sa ravnim dnom i konstantno se puni mineralnom vodom, temperature 40 stepeni, postojanom tokom cele godine.

U Tularskoj banji nema hotela, luksuznih vila, ni bazena, ali je, između ostalog, u tome lepota ovog tihog mesta, okruženog šumama.

Izvor i foto: Turistička organizacija Medveđe

Check Also

U Biblioteci održan čas o sećanju na stradanje u Drugom svetskom ratu

U susret Danu sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom …

One comment

  1. Priroda u Srbiji je bozanstvena i uvek prija, posetili iz zdravstvenih razloga ili iz turistickih. Ova banja je sledeca na spisku. Hvala za preporuku!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *