Home / DRUŠTVO / Strelci u Leskovcu razbili gradonosni oblak, a sugradica nije napravila gotovo nikakvu štetu
hotel bell

Strelci u Leskovcu razbili gradonosni oblak, a sugradica nije napravila gotovo nikakvu štetu

Foto: Arhiva Dnevnika juga

Kada su se juče posle 18 sati nad Leskovcem nadvili tamni oblaci, činilo se da se nevreme, poput onog koje je zahvatilo pojedine delove Srbije, ne može izbeći. Srećom, nije bilo tako, zahvaljujući i činjenici da su protivgradni strelci dejstvovali pravovremeno.

Sve se, srećom, završilo samo sa jakom kišom i sugradicom u pojedinim delovima gradske teritorije:

– Nešto ozbiljnija situacija je bila pod Kukavicom i oko Grdelice, pa su strelci iz Kukolovca ispalili nekoliko raketa. Gradonosni oblak je razbijen, a na zemlju je pala sitna sugradica, ne izazvavši štetu na usevima. Izgledalo je da će biti mnogo ozbiljnije i svi smo bili spremni za dejstvo. Uprkos činjenici da od Republičkog hidrometeorološkog zavoda dobijamo mesečnu naknadu od svega četiri hiljade dinara, mi smo ozbiljni i odgovorni ljudi, koji su svesni važnosti pravovremene reakcije, kaže za Dnevnik juga, predsednik Udruženja protivgradnih strelaca Leskovca, Žikica Marinković.

Foto: Arhiva Dnevnika juga

RHMZ već 17 godina nije podigao visinu naknade i da nismo naišli na razumevanje kod lokalne samouprave, Leskovac bi, poput Niša ostao sa dva strelca.

– Od grada smo, prošle godine, dobijali nešto više od 9 hiljada dinara, ove se nadamo i malom povećanju. U Nišu su, od 15 protivgradnih stanica, u funkciji samo dve. Neće niko da radi za mizerni iznos dobijen od države. Tako bi bilo i kod nas da nas grad ne “čuva“. Samo zahvaljujući tome, uspevamo da motivišemo strelce, pa nam je od 31, aktivno 29 protivgradnih stanica. Ne možemo da osposobimo samo one u Oraovici Grdeličkoj, udaljenoj nekoliko kilometara od naseljenog mesta i Dobrotinu, gde nikako da nađemo nekoga za taj posao. Drugi problem je životni prosek strelca, koji je ovde oko 50 godina.

Ove godine je grad Leskovac za naknade strelcima i održavanje stanica opredelio 12 miliona i 200 hiljada dinara. Dobro su opremljene raketama i drugom opremom, a aktivne su od 15. aprila do 15. oktobra.

Check Also

Fontana ne radi zbog oštećenih plastičnih creva : Zamena u toku

Fontana na Gradskom trgu, složio se i gradonačelnik, od početka nije radila kako valja. Tačnije, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.