U organiziciji Narodnog muzeja Leskovac i Vina Župe iz Aleksandrovca danas je u Gradskoj kući održana manifestacija vina i hrane poda nazivom “Roštilj i vino slažu se fino”. Ideja ove manifestacije jeste da se našim sugrađanima prezentuje asortiman aleksandrovačke “Vina Župe” ali i nadaleko čuveni leskovački roštilj koji se u kombinaciji sa vinom slaže fino.
“Mi dolazimo iz blagorodne Župe aleksandrovačke koja je poznata po najslađem voću i vinu. Naša je želja da danas baš u vreme roštiljijade na jedan lep način pokušamo da na nama prepoznatljiv način predstavimo program aleksandrovačke Župe. Prvi pisani podaci o Župi potiču s kraja 12. veka kada je veliki župan Stefan Nemanja poklonio više sela i zaseoka iz ovoga kraja ali sa obavezom da se svo vino koje se na ovoj teritoriji proizvede da manastiru. Skoro punih devet vekova naša blagorodna Župa aleksandrovačka je i istovremeno i Župa Nemanjička. U jednoj prelepoj dolini, sa oko 230 sunčanih dana u toku godine, sa prosečnom temperaturom od 19 stepeni, sa suvim zemljištem,baš u takvim uslovima pre 60 godina izniče i vino Župa koja radi kao multinacionalna kompanija koja zapošljava oko 1200 radnika. Izuzetna mi je čast što smo danas ovde i što imamo priliku da leskovčanima približimo našu kompaniju i to od rakija preko vina pa do sokova – rekao je Gvozden Đolić pomoćnik generalnog direktora Vina Župe.
“Vina Župe je kompanija koja se bavi preradom grožđa, svih vrsta voća, proizvodnjom najkvalitetnijih vina, sokova, voćnih kaša, rakija. Mi smo firma koje je ponos Srbije zato što se po našim proizvodima prepoznajemo svuda širom sveta. Stalno smo prisutni na tržištu i kao kupci voća i kao prodavci gotovih proizvoda, poluproizvoda, kašnih koncentrata koji se koriste za voćne jogurt, mermelade,sladolede, u konditorskoj industriji. Našim proizvodima smo pokrili i vaše krajeve i ako još uvek niste imali priliku da ih probate sada je idealno vreme – kazao je direktor marketinga Vina Župa Dragan Miladinović.
Ukusi pitkog vina i leskovačkog roštilja su obeležili današnju manifestaciju “Roštilj i vino slažu se fino”.
Ina Dendić