Početna / DOGAĐAJI / Radovi na gradskom kolektoru u Bogojevcu stigli do treće faze – Završetak radova do maja 2020.

Radovi na gradskom kolektoru u Bogojevcu stigli do treće faze – Završetak radova do maja 2020.

Radovi na postrojenju za preradu otpadnih voda u Bogojevcu, stigli su do trećeg segmenta izrade, a po završetku izgradnje grad Leskovac će se zajedno sa Srbijom uvrstiti u red gradova i zemalja sa razvijenom svešću o važnosti očuvanja životne sredine.

Tim povodom radove je danas obišao gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, koji je ovom prilikom istakao da radovi na kolektoru kasne jedan mesec i da je upravo zbog toga angažovana još jedna ekipa kako bi ovaj projekat bio gotov do maja 2020 godine.

„Prethodne nedelje smo obišli radove na izgradnji druge faze postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a danas obilazimo radove na realizaciji trećeg segmenta ovog važnog projekta koji se nalazi na dužini od 5150 metar sa kapacitetom od 1300 litara u sekundi za kišno vreme, odnosno 640 litara u sekundi za period suvog vremena. Radovi na izgradnji kasne jedan mesec, a kako bi se sa radovima stiglo do predviđenog roka za završetak angažovana je još jedna ekipa – istakao je Cvetanović.

Budimir Stoiljković, rukovodilac projekta, ističe da je do sada kompletno urađeno 370 m cevi a da je ostalo još 600 metara.

„Ono što je posebno važno za montažu ovakvih cevi odnosno kanala za izgradnju gradskog kolektora ovih dimenzija je procedura same montaže ali pre toga priprema rola odnosno kanala od posteljica, sabijanja posteljica, montaža cevi, zavarivanje cevi, ispitivanje posle zavarivanja a onda zatrpavanje cevi. Ističem da je zatrpavanje od izuzetne važnosti i upravo tu je napravljen propust da se taj udeo nije uradio u skladu sa tehničkim zahtevima i normativima koji postoje za ovu oblast. Kako se ova greška ne bi ponovila mi smo insistirali da se toj oblasti posveti dodatna i veća pažnja da se precizno definiše, i zato projekat danas ima 180 strana za razliku od prethodnog koji ima 30 strana. Do sad je završeno 370 metara a 600 metara je ispitano položeno i zavareno i delimično zatrpano do određenog sloja – kazao je rukovodilac projekta.

Vrednost radova na izgradnji kolektora je 417,2 miliona dinara dok je za usluge nadzora izdvojeno 46,5 miliona. Posao projektovanja i izgradnje u ukupnom iznosu od 464 miliona dinara finansira Vlada Republike Srbije, preko Ministarstva zaštite životne sredine, a eksproprijaciju zemljišta finansira grad Leskovac .

Pogledaj takodje

Večeras na sajtu Leskovačkog kulturnog centra Koncert filmske muzike

U skladu sa Uredbom o merama za vreme vanrednog stanja, Leskovački kulturni centar nastavlja onlajn …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *