hotel bell

PREMIJERKA PRIMILA TREĆU DOZU VAKCINE: Brnabić najavila Krizni štab za sledeću nedelju, traži se modalitet za uvođenje Kovid propusnica

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić primila je danas na Beogradskom sajmu treću dozu vakcine „Fajzer Biontek“, pri čemu je ponovila da je vakcinacija jedini izlaz iz pandemije.

Brnabić je nakon vakcinacije najavila da će sastanak Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 biti održan tokom predstojeće nedelje, dodavši da će danas imati konsultacije sa medicinskim delom tog štaba kako bi videli da li je potrebno da se bilo šta dodatno uradi.

Medicinski radnici koji rade u kovid sistemu su umorni, verujem da je ovo teže nego što je bilo na početku, pri čemu broj preminulih zabrinjava, naglasila je premijerka.

Ona je rekla da se u ovom trenutku traži modelitet za uvođenje kovid propusnica tako da ne bude moguća njihova zloupotreba i falsifikovanje, dodavši da nemaju svi kovid redari pravo da traže lične karte na uvid, ali da se razmišlja o odluci Vlade koja bi to omogućila.

Brnabić je rekla da ne zabrinjava broj pacijenata u bolnicama, jer se on drži do ili ispod 6.500, istakavši da vakcinacija drži situaciju pod kontrolom.

Predsednica Vlade je naglasila da umiru nevakcinisani ljudi i da je vakcinacijom, koja je jedini izlaz iz pandemije, jednostavno spasiti te živote.

Dakle, pandemija će prestati kada postignemo kolektivni imunitet. Možemo to postići na dva načina – ili da se svi zarazimo ili da se svi vakcinišemo. Kad kažem svi, mislim na 80 odsto starijih od 12 godina, rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je nošenje maske u zatvorenom prostoru obavezno i da će inspekcije za to imati nula tolerancije.

Predsednica Vlade je naglasila da je neshvatljivo da neki lekari ne preporučuju vakcinu protiv koronavirusa, ocenivši da oni tako direktno ugrožavaju živote ljudi.

Premijerka je navela podatak da je prvom dozom vakcinisano više od 54 odsto punoletnog stanovništva, dok je treću dozu primilo nešto više od 14 odsto građana.

Kada je u pitanju vakcinacija mladih, Brnabić je rekla da je u Srbiji vakcinisano 23,51 odsto mladih, što je veoma mali broj, i dodala da je u beogradskoj opštini Stari grad vakcinisano više od 50 odsto mladih od 18 do 30 godina.

Prema njenim rečima, u Srbiji ima 85 lokalnih samouprava u kojima je vakcinisano više od 50 odsto punoletnog stanovništva i 14 opština gde je vakcinisano više od 60 odsto punoletne populacije.

Stari grad je jedina opština u Srbiji koja je prešla 80 odsto ukupno vakcinisanog stanovništva punoletne populacije i nažalost mi imamo i dalje tri lokalne samouprave koje su ispod 30 odsto vakcinisanih, a to su Mionica, Lajkovac i Tutin, precizirala je premijerka.

Check Also

Ovo su nove cene goriva: dizel jeftiniji, benzin skuplji

Objavljene su nove cene goriva koje će važiti danas od 15 časova do petka 7. …

Оставите одговор