Premijer Aleksandar Vučić otvorio deonicu auto-puta od Grabovnice do Grdelice

Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

 

Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, danas je u saobraćaj pustio novoizgrađenu deonicu Koridora 10 od Grabovnice do Grdelice, dužine 5,6 kilometara.

Radovi, koje je izvela grčka kompanija “Terna”, sa 23,8 miliona evra finansirani su kreditom Svetske banke, a očekivani rok za završetak ove deonice bio je 31. maj ove godine.

Zadovoljan sam zbog onoga što smo uspeli da uradimo, jer ovi putevi za građane Leskovca, Grdelice, čitavog Jablaničkog i Pčinjskog okruga znače posao i nove investicije, rekao je premijer Srbije, Aleksandar Vučić, otvarajući novu deonicu Koridora 10. Autoput nije nešto što je u džepu, ali je ono što vam donosi u džep u budućnosti, jer autoput dovodi fabrike, iz Nemačke, Turske, i mnogih drugih zemalja, dodao je Vučić.

 

On je naveo primer turskog “Teklasa”, investitora koji je otvorio fabriku u Vladičinom Hanu, a koji bi želeo još da ulaže u ovaj deo Srbije ukoliko bi autoput uskoro bio završen. Vučić je saopštio da će Koridor 10 kroz našu zemlju biti kompletno završen za godinu dana. “Ostalo nam je da izgradimo još deonicu kroz Grdeličku klisuru do Vladičinog Hana, u dužini od 25 kilometara i da dovršimo radove na tunelu “Manojle”, rekao je premijer.

 

On se, ujedno, zahvalio Svetskoj banci na najpovoljnijim kreditima za izgradnju Koridora 10.

– Svaki autoput dovodi novi posao, nove fabrike, bićete bliži Beogradu, Makedoniji, Grčkoj, ali i drugim evropskim trasama, i svi će neuporedivo rađe da dolaze na jug Srbije, dodao je predsednik Vlade, Aleksandar Vučić. Pogledajte kako smo pojedine delove duž Koridora uredili, kao da se nalaze u Švajcarskoj. Ali kada samo bacimo pogled na ono što se nalazi okolo, videćemo prljavštinu i nered. Moraćemo sebe da menjamo, i da u budućnosti još više radimo. Ja vam ne obećavam kule i gradove, već obećavam da ćemo teško i marljivo da radimo, ali sam siguran, da uz vašu podršku i posvećenost, možemo još mnogo bolje rezultate da postignemo, poručio je Vučić građanima, koji su se u velikom broju okupili na autoputu kod Grdelice.

 

Puštanju u saobraćaj nove deonice autoputa prisustvovala je i potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja je rekla da je Koridor 10 odličan primer kako su radile bivše, a kako radi ova Vlada Srbije.

 

– O Koridoru 10 priča se već 30 godina. Naši prethodnici su se slikali, o tome pričali, a godišnje radili 10 do 15 kilometara autoputa. Ova Vlada Srbije je samo prošle godine završila blizu 100 kilometara autoputa, a toliko će završiti i ove, 2016-te. U prethodne dve godine završeno je i 276 mostova, istakla je ministarka Mihajlović i dodala da je putevi nisu samo asfalt, već da oni spajaju ljude, gradove i regione, i predstavljaju priliku da se uposle domaće kompanije.

 

– Na Koridoru 10 je radilo 49 domaćih kompanija, prosečno 425 ljudi dnevno, a isto toliko porodica je živelo od tog rada. Mi ćemo nastaviti sa investicijama i Srbija će biti premrežena ne samo autoputevima, nego i regionalnim, gradskim i lokalnim putevima, dodala je ministarka Mihajlović.

 

– Ovaj poduhvat izveden je u roku zahvaljujući izuzetnom razumevanju svih ugovornih strana i nadležih institucija, rekao je generalni tehnički direktor grčke “Terne”, Jorgos Perdikaris. Izgradnja autoputne mreže za sve vas i nas je od presudnog značaja. Danas je sever vaše zemlje za još malo kilometara približen jugu na brzom putu ka Evropi. Zajedno sa vama, uspeli smo da produžimo ruku koja nas spaja i ovog puta prevazišli smo mnogo prepreka koje su pred nas stavljali kako priroda, tako i tehnička procedura, dodao je Perdikaris.

Grčka kompanija “Terna” gradila je i deonicu Koridora 10 od Vladičinog Hana do Donjeg Neradovca, dužine 26,3 kilometra koja je u saobraćaj puštena novembra prošle godine.Vrednost radova za obe deonice je oko 100 miliona evra, a radovi su počeli aprila 2012. godine.

Ana Jovanović

Check Also

Počela isplata redovne novčane naknade nezaposlenima za april

Exif_JPEG_420 Danas je počela isplata redovne novčane naknade nezaposlenim licima za april 2024. godine. “Nacionalna …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *