Početna / EKONOMIJA / Predstavljen Program promocije preduzetništva i samozapošljavanja
Reklama

Predstavljen Program promocije preduzetništva i samozapošljavanja

Reklama

U Regionalnoj privrednoj komori Jablaničkog i Pčinjskog okruga predstavljen je Program promocije preduzetništva i samozapošljavnja, koji realizuje Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, u saradnji sa Ministarstvom privrede i Fondom za razvoj i uz podršku Nemačke razvojne banke. Program podrazumeva petodnevnu besplatnu obuku za izradu biznis plana, povoljne bankarske kredite i bespovratna sredstva.

Novoosnovanim preduzetnicima, poljoprivrednim gazdinstvima, mikro i malim društvima, mladjim od dve godine, kao i zainteresovanima za otpočinjanje sopstvenog biznisa, na raspolaganju je novi nacionalni program, koji, kao sveobuhvatna podrška, treba da predstavlja snažan razvojni podsticaj privredi Srbije.

Program je usvojila Vlada i rezultat je aktivnosti definisanih Memorandumom o saradnji sa Nemačkom  razvojnom bankom. Ideja je da se malim i mikrobiznisima i poljoprivrednicima, koji do sada nisu bili u prilici da dodju do kredita, obezbedi ovakva novčana podrška, odnosno da se mogućnost start-upa ponudi svima čiji je posao u začetku ili pred započinjanjem:

 „Za razliku od nekih drugih programa, ovo nisu krediti samo za početnike, već i za firme mladje od dve godine, a druga važna razlika je u tome što će preduzetnici otplatu kredita garantovati kupljenom opremom, a ne hipotekom na svoje nekretnine. Drugi stepen sigurnosti otplate, davaće Kancelarija za javna ulaganja, pojašnjava Branislav Popović, iz RPKL-e Leskovac.

Aplikanti će, najpre, u Privrednoj  komori proći petodnevnu obuku za izradu biznis plana, što je preduslov za konkurisanje. Javljaju se potom poslovnim bankama u kojima podnose zahtev za kredit i subvenciju namenjenu onima koji redovno izmiruju obaveze po kreditu, u visini od 2o procenata od ukupnog investicionog ulaganja. Bespovratna sredstva ne mogu biti veća od 360.000 dinara.

Povoljni bankarski krediti dodeljivaće se za investiranje u opremu, mašine, postrojenja, sadnice, kupovinu ili adaptaciju proizvodnog i poslovnog prostora i preduzetnici nisu ograničeni u izboru delatnosti ili grane privrede i industrije u kojoj će poslovati. To se odnosi i na trgovinu, odnosno uslužne delatnosti. Kreditna sredstva mogu poslužiti i kao obrtna, a maksimalni iznos  po jednom zahtevu je 3,6 miliona dinara.

„Preduzetnicima i drugim korisnicima kredita nude se povoljni uslovi otplate, u vidu niže kamatne stope, koja maksimalno  iznosi 5,99% na godišnjem nivou, ali pojedinac sa bankom, u skladu sa njenom poslovnom politikom, može dogovoriti i nižu stop. Govorimo o povoljnom  kreditu,  jer program podrazumeva i subvencije.Primera radi, ako se radi o kreditu od 1,8 miliona, kamata na ovaj je 280 hiljada dinara, ali je subvencija 36o hiljada, što znači da korisnik , u ovom slučaju, vraća manje nego što je dobio, ističe Popović.

Partnerske banke su Raiffeisen, UniCredit i Poštanska štedionica, čime se značajno proširuje  dostupnost podrške. Program je , u nekoliko reči, rešenje za poslovne ljude i početnike sa dobrom biznis idejom, koji do sada nisu ostvarivali pravo na kredit ili ispunjavali uslove za drugačije finansiranje svojih projekata.

Informacije o Programu i dokumentacija neophodna za učešće, mogu se preuzeti sa sajta Ministarstva privrede i sajta Privredne komore Srbije.

S.Ć.

Pogledaj takodje

U subotu na Youtube kanalu Leskovačke biblioteke otvaranje izložbe „Dušan Reljić: Strip legenda“

U subotu, 15. avgusta 2020. godine u 19.00 časova u Narodnoj biblioteci „Radoje Domanović“ u …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *