Početna / DRUŠTVO / PRANJE PROZORA NA VISINAMA Visoko rizičan posao za koji su Leskovčani eksperti

PRANJE PROZORA NA VISINAMA Visoko rizičan posao za koji su Leskovčani eksperti

Rade na visinama, bez straha, ali sa uvek velikom dozom opreza. Već deset godina, hodanje po skelama, njihov je posao, a četke, krpe i zoger, osnovni alat. Oni su perači prozora.

Strah ne dozvoljava da se posao uradi kvalitetno, pa moraš da ga potisneš, ali je svakako rizilčno, jer se radi na visini, priča Saša Stanković, koji je mistriju zamenio zogerom.

–   Nikako da pobegnem od skele, šali se ovaj Leskovčanin, dok se priprema da očisti prozore na oko 6 metara visine. Ovo je trećina ukupne skele, koja može da se montira do nivoa jedne prosečne trospratnice. To je i najveća visini na kojoj sam radio. Bilo je to u Bujanovcu, zgrada nekog fakulteta, tako da je ovo što danas radimo “mačji kašalj“.

Posao je visoko-rizičan, pa metalne skele imaju posebnu zaštitu na platformama, ali Saša dodaje da postoji i lična, kada se perači, poput planinara, užadima osiguravaju od eventualnog pada.

–  Skela je profesionalna i stabilna, međutim, sama pomisao da ste na 7-8 metara iznad zemlje, kod čoveka budi strah. Zbog toga verovatno, među peračima prozora na visini, nema žena, ili bar ja nisam upoznao nijednu.

Dok je jedan na visini, drugi donosi vodu i prihvata se drugih poslova na tlu, pa Nenada Stojiljkovića, zatičemo u čišćenju fasade, sa “teleskopom“ u rukama, na koji je namontiran alat za brisanje.

–  Radim ovaj posao već desetak godina, a ima nas inače nedovoljno u Srbiji, pa vrlo često dobijamo pozive i iz drugih gradova. Po kvalitetu bismo mogli da pariramo kolegama u Evropi, ali su naše usluge nedovoljno cenjene i slabo plaćene, smatra Stojiljković, dodajući kako agencije za čišćenje svuda u svetu rade punom parom i vrlo su uspešne.

Čak i domaće, ali sa severa Srbije, imaju mnogo više cene, koje džep Leskovčana ili račun većine ovdašnjih privrednika, ne bi mogao da podnese, pa je neophodno praviti kompromise i ustupke, ističu Saša i Nenad, inače zaposleni u Agenciji “Freš“, jednoj od retkih , ako ne i jedinoj u gradu,  koja pruža usluge čišćenja i pranja visokih eksterijera .

S.Ć.

Pogledaj takodje

Od juče potvrđeno 5 novih obolelih od Korona virusa u Leskovcu, od sutra uzimanje uzoraka za testiranje u 3 ustanove

U odnosu na jučaršnji dan, broj potvrđenih slučajeva u Leksovcu povećan je za 5 novo …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *