Praktični saveti za negu kože i zdraviji izgled

Iako je mnogo ljudi svesno činjenice da je naša koža zapravo naš najveći organ i naša prva linija odbrane od negativnih uticaja iz spoljnog sveta, ne smemo smetnuti s uma da ova linija odbrane zaslužuje posebnu pažnju i negu.

Ovde se ne misli samo na svakodnevno umivanje i skidanje prašine sa kože, niti na upotrebu sredstava protiv sunčevih zraka tokom leta, već na jednu sveobuhvatnu rutinu koja će našu kožu učiniti lepšom i zdravijom. To se čini kao težak zadatak, naročito za pojedince koji imaju previše obaveza i poslova tokom dana, ali ako se posvetite ovom procesu i pronađete načine da pojednostavite neke od ključnih koraka, mogli biste da uspete u svojim namerama.

Dakle, ako i vas interesuju praktični saveti za negu kože i ideje kojima biste mogli da postignete zdraviji izgled kože, evo nekoliko predloga koji bi mogli da vam pomognu.

Ustanovite rutinu i držite se nje

Najveći problem u svakom procesu koji se tiče vašeg zdravlja jeste početak – kako ostaviti negativne navike iza sebe i posvetiti se dobrim navikama koje će da traju u godinama i decenijama koje su pred vama? Isto je i sa negom kože, ali imajte na umu da ćete, kada jednom uspostavite adekvatnu rutinu nege kože, moći da uradite mnogo za svoje telo i zdravlje, ali i da date svojoj koži negu i pažnju koju zaslužuje.

Ovaj proces je kompleksan i trebalo bi mu pristupiti na pažljiv način. Prvo, pronađite proizode koji bi mogli da vam odgovaraju i koristite ih neko vreme. Ovo se zove probni period tokom kog ćete zapravo da utvrdite da li vam određeni proizvodi odgovaraju ili ne. Nakon toga, istražite različite predele tela na kojima možete da koristite te proizvode i gde će oni da ostvare svoj puni potencijal. Najzad, ne zaboravite da uskladite negu kože sa svojim godinama i nemojte da se ustručavate da je menjate ukoliko primetite da vam nešto ne odgovara, već pronađite bolje i efikasnije rešenje.

Posvetite se mladežima

Jedan od najvećih problema u vezi sa negom kože jeste i pojava mladeža. Svako od nas ih ima, ali ne jednako puno i oni nisu uvek jednake veličine, i stoga je važno da vaša nega mladeža bude u skladu sa vašim potrebama i telom. Ovo je naročito važno za ljude koji imaju puno mladeža ili velike mladeže čiji rast i promene treba pažljivo pratiti u budućnosti.

Ukoliko primetite da se nešto dešava sa vašim mladežima, odmah posetite lekara i sačekajte stručno mišljenje. U toj fazi više ništa nećete moći da uradite sami, ali ukoliko posetite stručnjake, oni će sigurno znati kako treba reagovati. Takođe, ukoliko vam bude bilo potrebno stručno uklanjanje mladeža, nemojte strepeti jer će na ovaj način da se smanji mogućnost da se vaši problemi sa mladežima vrate u narednim godinama. Stoga, popričajte sa stručnjacima što pre i vaši mladeži će biti bezbedni.

Koristite kremu sa visokim SPF faktorom

Tokom leta je neophodno koristiti kremu koja će štititi vašu kožu od negativnih uticaja sunčevog zračenja, ali imajte na umu da nije svejedno koju kremu ćete koristiti. Samo kreme sa visokim SPF faktorom će vam pomoći da ostanete zdravi i da vaša koža bude negovana, a to je cilj kom svi mi težimo kad govorimo o zaštiti i nezi kože.

Dakle, izaberite kremu koja će vam pružiti zaštitu gde god se nalazite i šta god da radite – od odlaska na plažu do odmora na terasi, krema sa visokim zaštitnim faktorom je uvek potrebna. Takođe, možete da je koristite i kada niste na moru ili kada sunčevo zračenje nije toliko jako. Ova krema će vam pomoći da održite zdrav izgled kože tokom cele godine, i da postignete prirodniji i zategnutiji izgled u svakom trenutku.

Izaberite pravu kremu za negu

Prilikom odabira kreme koja štiti vašu kožu lica, pred vama će se naći izbor – da li koristiti dnevnu ili noćnu kremu? Prva stvar koju morate da zapamtite jeste da su obe kreme dobre za vas, te je bolje da koristite bilo koju od njih nego da ne koristite nijednu. 

Međutim, među ovim kremama postoji nekoliko razlika, i zato bi trebalo posvetiti vreme istraživanju njihovih funkcija i prednosti. Tako, na primer, dnevne kreme sadrže zaštitu od sunčevih zraka, pa uz upotrebu nekih od njih nije neophodno koristiti kremu za sunce, a one takođe sadrže i vitamine koji su korisni za očuvanje kože. Noćne kreme pak imaju sastojke za obnovu kože, te one pomažu licu da se oporavi tokom noći i da iskoristi vreme za spavanje na najbolji mogući način.

Nega kože zvuči kao komplikovan i težak posao, ali ne mora da bude tako. Ako pratite ova uputstva i posvetite se svojoj koži malo više nego ranije, ona će biti zdravija i lepša nego ikada ranije!

Check Also

Žurka za male maturante 20. juna na gradskom trgu

U četvrtak 20. juna od 20:00 časova, na gradskom trgu u Leskovcu, Grad Leskovac i …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *