Home / DOGAĐAJI / Kako kreirati rutinu za negu lica
hotel bell

Kako kreirati rutinu za negu lica

Nega lica ubraja se u jedne od neizostavanih rituala gotovo svake žene.  Ono što se naravno razlikuje jesu preparati koji se koriste, način nege, ali i vreme koje posvećujemo svom licu. 

Ukoliko ste jedna od onih dama koja nema izgrađenu dnevnu rutinu nege lice reći ćemo vam zašto bi trebalo da je imate: brzo će vam preći u naviku, korake ćete raditi po automatizmu, nećete previše razmišljati da li ste naneli sve što je trebalo, i obezbedićete da vam lice bude u kontinuitetu negovano. 

Kako da kreirate ovakvu rutinu odgovaramo u tekstu koji sledi. 

Napravite probni period za testiranje proizvoda

Ako nemate iskustva sa različitim kremama, serumima, tonerima, penama za čišćenje lica i ostalim proizvodima za negu i čišćenje lica, savetujemo da prvo isprobate par proizvoda, da biste pronašli preparate za blistavu kožu koji će vam prijati. 

Naravno, to ne znači da odjednom treba da kupite gomilu proizvoda i da svaki dan isprobavate različite. Naprotiv, da biste uopšte mogli da uočite kako koji proizvod utiče na vašu kožu potrebno je da prođe par nedelja. 

Ono što možete raditi jeste da izdvojite par proizvoda od onih koje inače nasumično koristite, i da počnete da ih koristite određenim redosledom i da se držite toga – tako se formira rutina. 

Dokupite proizvode koji vam fale da biste upotpunili vašu probnu rutinu i neki period se pridržavajte toga, te po potrebi menjajte ono što zaključite da vam ne prija ili da “vam ne radi posao”.

Nega lica i spolja i iznutra 

Iskoristićemo priliku da vas podsetimo na jednu važnu stvar: osim toga što je važno šta nanosite na kožu, podjednako je važno i šta unosite u svoje telo. Svaka namirnica koju konzumirate ispoljavaće svoje benefite, ali i svoju štetnost, i to će se primećivati između ostalog na licu. 

Zato, ukoliko imate problematičnu, masnu kožu ili lice sklono aknama, prirodna balansirana ishrana je preduslov da bilo koja rutina za negu lica uspe. Razlog za to je što prirodne namirnice i ishrana balansirana na povrću i voću neće izazivati inflamatorne procese u vašem organizmu, koji će se manifestovati i na vašem licu. 

Čišćenje, toniranje i hidratacija kao osnova svake rutine 

“U tri koraka do lepe kože” zvuči kao reklama za neki proizvod, a zapravo implicira na to da gotovo svaka rutina za negu lica podrazumeva tri koraka: 

  • čićenje lica: umivalica, pena ili ulje za čišćenje
  • toniranje lica: toner ili tonik bez alkohola 
  • hidratacija: kreme i serumi 

Ovo je “kostur” svake nege lica, a po potrebi ova rutina se nadograđuje i obogaćuje drugim proizvodima, sve u zavisnosti koje je doba dana, koji tip kože imate, ali i koliko godina imate. 

Što se tiče doba dana, osnovnu razliku pravimo između jutarnje i večernje rutine. 

Jutarnja rutina

Neophodan deo jutarnje rutine je čišćenje – za sve sa normalnom kožom to uglavnom može biti samo umivanje, zatim toniranje lica, a nakon toga hidrantna krema, ili serum koji možete koristiti kao prajmer za šminku, ukoliko je nanosite pre odlaska na posao. 

Takođe, deo jutarnje rutine je nanošenje SPF kreme na lice – sunce je štetno tokom cele godine, zato ne čekajte leto da namažete SPF. 

Večernja rutina

Večernju rutinu čini kombinacija nešto većeg broja proizvoda. Pre svega, potrebno je da skinete šminku, a to možete uraditi uljem ili losionom za skidanje šminke. Nakon toga trebalo bi još jednom detaljno očistiti lice: penom ili umivalicom, zavisi šta koristite. Toniranje je sledeći korak, a nakon toga ide hidrantna krema za lice, ili ulje koje treba stavljati isključivo uveče. 

Povremeni piling lica i stavljanje maske takođe treba ostaviti za večernje časove. 

Negu lica uskladite svojim godinama 

Nije sve za svakoga, pa tako ni antiage kreme i antirid ne treba koristiti tokom studiranja, kao ni što sredstva za isušivanje bubuljica nisu preporučljiva u 40-im godinama. 

Ne vodite se pomodarstvom i trendovima koji se menjaju iz godine u godinu, već prilagodite svoju dnevnu rutinu vašim godinama i sledite je. 

Ukoliko imate bilo kakve nedoumice najbolje je da se posavetujete sa svojim kozmetičarom, a ako ste mladi i imate problematičnu kožu dermatolog je nezaobilazna stanica za sva vaša pitanja. 

Ne zaboravite, koža je najveći organ ljudskog tela, te svemu što stavljate na nju treba da pristupite oprezno i mudro. Lepa koža je zdrava koža i zato pametno birajte kako ćete je negovati!

/PR/

Check Also

Upravljao autom u stanju teške alkoholisanosti

Pripadnici saobraćajne policije u Bujanovcu, tokom redovne kontrole zaustavili su jutros tridesetdvogodišnjeg muškarca koji je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *