Home / Opštine / Bojnik / Povratnicima iz inostranstva i potencijalim migrantima sa juga Srbije,“Giz“ dodelio opremu za samozapošljavanje
hotel bell

Povratnicima iz inostranstva i potencijalim migrantima sa juga Srbije,“Giz“ dodelio opremu za samozapošljavanje

Tridesetoro povratnika i potencijalnih migranata iz Leskovca, Lebana i Bojnika, nakon obuke je dobilo opremu za pokretanje ili unapređenje sopstvenog posla.

U okviru projekta “Nove mogućnosti“, koji je deo Programa “Migracije za razvoj“ obuku je organizovao Klub za osnaživanje mladih 018, uz podršku GIZ-a.

Danas su ugovori dodeljeni povratnicima iz inostranstva i potencijalnim migrantima sa teritorije grada Leskovca, vredni ukupno 22.500 evra.

– Osnaživanje ove kategorije ljudi je jedan od glavnih ciljeva programa, a kroz edukaciju, oni su stekli znanja i veštine da pokrenu i unaprede svoje biznise i izrade biznis planove. Osim opreme i obuka, korisnici dobijaju i konstantnu mentorsku podršku, tokom trajanja projekta. Građani iz ugrožeih kategorija i povratnici iz Nemačke i ostalih zemalja EU, nemaju mogućnost da pokrenu svoj posao, zbog nepoznavanja procedura, loše finansijske situacije i, vrlo često, diskriminacije, iastakla je menadžerka GIZ-a, Marija Dragić.

– Kroz ovakve projekte ispunjavamo nekoliko ciljeva: pomažemo ove društvene kategorije da pokrenu ili unaprede svoje poslovanje, da se integrišu u društvo, podižemo svest većinskog stanovništva o važnosti inkluzije i ravnopravnosti svih, obezbeđujemo porodicama povratnika da prihoduju i rade u svojoj zemlji, ali i sprečavamo dalje migracije i odlazak iz zemlje, što predstavlja veliki društveni problem, s obzirom na to da Republika Srbija i Savezna Republika Nemačka imaju potpisan sporazum o readmisiji”, istakao je Nikola Božanović, projektni menadžer iz organizacije KOM 018, koja sprovodi ovaj projekat.

Check Also

Detaljna kontrola ispravnosti autobusa koji prevoze decu na utakmicu Srbija – Švedska

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da će pripadnici Uprave saobraćajne policije, u …

Оставите одговор