Home / DRUŠTVO / Kruška rodila odlično, a teško je odlučiti jesu li plodovi lepši, ili ukusniji
hotel bell

Kruška rodila odlično, a teško je odlučiti jesu li plodovi lepši, ili ukusniji

Lazar Arsić, želi da bude programer, ali sebe smatra i voćarem, jer sa ocem Igorom, od malena radi u krušiku. Obećava da će zasade sačuvati, umnožiti i unaprediti i bez obzira na buduće zanimanje, želi da ostane u svom rodnom kraju.

– Uzgoj kruške nije lak posao, kao i ostali poljoprivredni radovi. Ja pomažem ocu koliko mogu, uglavnom oko rezidbe i branja. Kruška je ove godine odlično rodila. Najbolje se, inače, prodaje Santa Marija, ali je Karmen najslađa i najukusnija. Naš voćnjak je u Vini, a živimo u Leskovcu. Voleo bih da sačuvam i unapredim voćnjak, priča ovaj osnovac, ponosno pokazujući lepe, zdrave i sočne plodove, prema oceni mnogih najlepše na izložbi.

Nešto starijeg Dušana Denčića, okolnosti su primorale da se pridruži majci u, kako kažu kolege voćari, najprezentnijem voćnjaku od Leskovca, do Vučja.

– Do skoro smo suprug i ja radili, ali je nažalost on preminuo. Ostala sam sama, a sin je preuzeo očev deo posla. Uzgajamo višnju, šljivu i na 2,5 duluma, krušku, uglavnom industrijske sorte, posebno viljamovku. Ove godine je izuzetno dobro rodila, ali još uvek nemamo sigurno tržište, a ne znam ni otkupnu cenu. Biće valjda dobro i isplativo, jer mnogo ulažemo, trudimo se i nadamo pravednoj naknadi, kaže Suzana Denčić.

Od ukupnih površina pod voćem u Jablaničkom okrugu, kruškom je zasađeno oko 530 hektara ili 10 posto. Najviše krušika je u vučjanskom kraju, pa je otuda ta varošica domaćin i ovogodišnjih “Dana kruške“.

– Kao odgovorna lokalna samouprava, svesni smo da je za razvoj poljoprivredne proizvodnje neophodna i naša podrška. Zato je za ovu oblast opredeljeno 110 miliona, a polovina će otići na subvencije. Sa takvom praksom, grad Leskovac će nastaviti i u budućnosti, rekao je, otvarajući manifestaciju, gradski većnik, Andrija Atanacković.

Pobednica takmičenja u brzoj pripremi krušaka za kompot je Olivera Cvetković, koja otkriva da voćka za tu namenu mora biti poluzrela i zdrava. Oljuštena od kore i semenki, pa isparčana, ona se poređa u teglu, u koju se dodaje 3-5 kašika šećera i voda. Pasterizuje se, kuvanjem nekoliko minuta.

Na “Danima kruške“, podeljene su nagrade najboljem proizvođaču, te proizvođačina sa najvećom površinom pod kruškom, najlepšim plodovima, najboljom rakijom.

U kulturno-umetničkom programu je učestvovala dečja folklorna grupa Doma kulture u Vučju,a specijalitete od kruške pripremile članice Foruma žena SNS-a.

Check Also

Proslavljamo jesenji Krstovdan: Danas se ostvaruju sve želje

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju danas 27. septembra jesenji Krstovdan, dan kada je …

Оставите одговор