Početna / DOGAĐAJI / Povodom „Dečje nedelje“ Istorijski arhiv Leskovac otvorio vrata za mališane

Povodom „Dečje nedelje“ Istorijski arhiv Leskovac otvorio vrata za mališane

Šestu godinu zaredom Istorijski arhiv Leskovac, otvara vrata školama sa ciljem da se deca osnovnih i srednjih škola upoznaju sa radom i važnošću istorijskog arhiva.

Današnja poseta organizovana je za decu povodom „Dečje nedelje“. Deca su imala priliku da posete depoe i tako steknu uvid u kakvim uslovima se čuva istorijsko blago ovoga područja, da se upoznaju sa radom novih uređaja koji arhiv poseduje i da se upoznaju sa građom.

Decu je dočekala direktorka Istorijskog arhiva Marija Lazerević, koja je ovom prilikom istakla da su vrata Arhiva otvorena za decu svih starosnih dobi i da se u zavisnosti od najave grupe priprema i program koji će njima biti interesantan.

“ Tokom posete Arhiva, deca obilaze depoe čime stiču uvid u kakvim uslovima se čuva istorijsko blago ovoga područja, upoznaju se sa radom novih uređaja koje arhiv poseduje a koji služi za zaštitu arhivske građe. Učenici sa oduševljenjem obilaze depoe, razgledaju dokumenta, fotografije, crkvene knjige i građu koja se čuva na mikrofilmovima i u digitalnoj formi. Imaju priliku da vide pokretne polične regale, savremeni skener i postupak skeniranja dokumenata, vatrootporne regale i ono što čuvamo u njima. Od prošle godine novo je to što je druga po redu prostoriji opremljena pokretnim poličnim regalima, za šta je sredstva opredelilo Ministarstvo a uskoro ćemo opremiti još jednu sobu depoa. Nabavili smo i uređaj za prikupljanje vlage ali i savremeni aparat za čitanje – skeniranje i štampanje mikro filmova čija je vrednost 900.000 dinara. U toku ove godine imali smo i promociju knjige „Život za pamćenje Pop Gute“ – istakla je Lazarevićeva.

Ove godine Istorijski arhiv slavi 65. godina postojanja i rada, a svoj jubileji će obeležiti promocijom knjige, izložbom a ujedno će se tada promovisati novi sajt i logo istorijskog arhiva.

Pogledaj takodje

U Velikoj Sejanici završena izgradnja objekta Mesne zajednice i ambulante – Grad uložio 2,5 a sami meštani 4 miliona dinara

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović obišao je danas prilikom posete Velikoj Sejanici i novi, kompletno …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *