hotel bell

Podrška Grada Leskovca u izradi prvog javnog registra osoba sa invaliditetom u Srbiji

Grad Leskovac danas je posetila predstavnica udruženja” Budimo bezbedni”, novinarka Dea Đurđević, koja je u okviru ovog programa do sada posetila 26 lokalnih samouprava sa ciljem da se izradi prvi javni registar osoba sa invaliditetom na teritoriji grada Leskovca.

“Želimo da pojedinačno osnažimo svaku osobu sa invaliditetom, da bude najbolja u onome čime želi da se bavi. Krajnji cilj samog karavana pod nazivom „Zajedno možemo“ je izrada jedinstvenog registra osoba sa invaliditetom i zahvalni smo lokalnoj samoupravi koja sarađuje sa udruženjima. Smatra se da u Srbiji ima između 500 000 – 700 000 osoba sa invaliditetom, ali ovakav vid registra zvanično ne postoji. Da bismo lakše ostvarili svoja prava i potrebe neophodno je da znamo koliko nas ima. Mi smo 26. septembra krenuli da obilazimo Srbiju, tačnije lokalne samouprave i do 1. decembra se završava karavan. Zahvaljujem se gradu Leskovcu i Centru za socijalni rad na saradnji i pomoći prilikom izrade najavljenog registra – istakla je Đurđević.

Kako je grad Leskovac kao odgovorna lokalna samouprava podržao ovaj projekat u ime grada se obratila Sanja Milošević.

“Od nemerljivog je značaja međusektorska saradnja lokalne samouprave, institucija i civilnog sektora, jer se na ovaj način gradi temelj snažnije društvene zajednice. Lokalna samouprava Leskovca kontinuirano ulaže brigu, pažnju i resurse u svim društvenim segmentima, što za rezultat ima stabilan grad.Opredeljeno je 31 milion za finansiranje rada udruženja, 48 miliona za 4 usluge iz oblasti socijalne zaštite koje su namenjene osobama sa invaliditetom, 9 miliona za dnevni boravak za osobe sa smetnjama u razvoju, 4 miliona za pomoć u kući osobama sa invaliditetom, 25 miliona za uslugu lični pratilac, 10 miliona za personalnu asistenciju. Vama se zahvaljujem na poseti i na inicijativi da zajedno osnažimo osobe sa invaliditetom, jer oni kao deo vulnerabilne populacije zaslužuju i moraju da imaju podršku svih nas – kazala je Sanja Milošević.

Dragana Petrović predstavnica Udruženja distrofičara Jablaničkog okruga zahvalila se lokalnoj samoupravi na izdvojenim ulaganjima i uslugama koje su dostupne osobama sa invaliditetom.

„Na teritoriji grada Leskovca postoje devet udruženja koja se bave problemima osoba sa invaliditetom. Centar za socijalni rad je uputni organ za ostvarivanje licenciranih usluga iz oblasti socijalne zaštite. Pre četiri godine Centar za socijalni rad u Leskovcu je u potpunosti renoviran i pristupačan osobama sa invaliditetom, kako do samo zgrade tako i kroz zgradu“ , napomenuo je Predrag Momčilović direktor Centra za socijalni rad.

Check Also

Priprema se isplata za srednjoškolce: 809 učenika iz Vlasotinca dobija jednokratnu pomoć od 10.000 dinara

Privremeni organ opštine Vlasotince doneo je odluku o dodeli jednokratne novčane pomoći učenicima srednjih škola …

Оставите одговор