Podela bračne imovine i van sudnice, brže i jeftinije

Zajednička imovina bračnih drugova uređena je  Porodičnim zakonom i određena je kao imovina koju su supružnici stekli radom u toku trajanja bračne ili vanbračne zajednice. Naš zakon, takođe  omogućava slobodu da supružnici svojom voljom, bračnim sporazumom (ugovorom) regulišu  režim zajedničke imovine.

Rešavanje sporova medijacijom, nije u velikoj meri zastupljeno u Srbiji, pre svega zbog neinformisanosti građana, da mogu i na taj način rešiti spor i izbeći sudnicu, a samim tim i velike troškove. Kako se u Srbiji u poslednje vreme povećava broj razvoda, važno je da znate,  da posrednik može takođe imati  i važnu ulugu prilikom podele imovine.

„Medijator može posredovati prilikom postizanja i zaključivanja sporazumne deobe imovine, koja postaje obavezujuća za strane u sporazumu tako što supružnici zaključe sporazum o deobi zajedničke imovine u formi javnobeležnički potvrđene (solemnizovane) isprave. A kada su  solemnizovani od strane javnog beležnika, dobijaju karakter javne isprave“, objašnjavaju u Regionalnoj kancelariji posrednika.

Posrednik, odnosno medijator, upisan u registar posrednika Ministarstva pravde Republike Srbije, prilikom posredovanja u sporu je treća neutralna strana.

Prednost posredovanja u odnosu na formalni sudski postupak, je ta što postupak traje kraće i stranke ugalavnom u jedan ili dva sastanka reše svoj problem,  manje je stresan za učesnike postupka, ima efikasniji učinak u budućoj komunikaciji bivših bračnih partnera, i što je bitno, jeftiniji je od sudskog spora.

Takođe je, svaki postignuti sporazum koji se odnosi na: bračni ugovor između supružnika,ugovor supružnika o upravljanju i raspolaganju zajedničkom imovinom, ugovor o imovinskim odnosima između vanbračnih partnera,sporazum o deobi zajedničke imovine supružnika ili vanbračnih partnera,ugovor o imovinskim odnosima između članova porodične zajednice, imaće pravno obavezujuće dejstvo za strane potpisnice sporazuma kada je u formi javnobeležnički potvrđene (solemnizovane) isprave.

Upravo Fakultet političkih nauka Beograd, sprovodi obuku za medijatore posrednike koja će biti organizovana od 13. do 17. septembra 2021. godine, u trajanju od 5 dana po 5 školskih časova.

„Što znači, ako imate visoku stručnu spremu možete postati licencirani posrednik, odnosno medijator, upisan u registar posrednika Ministarstva pravde Republike Srbije, jer završena obuka je jedan od uslova za upis u Registar posrednika Ministarstva pravde Republike Srbije. Obuka se sprovodi u skladu sa Pravilnikom o programu osnovne obuke posrednika, ističu.

Obuka je dvostruko akreditovana, tako da polaznici obuka koji rade u socijalnoj zaštiti dobijaju odgovarajući broj bodova za licenciranje, jer su programi istovremeno akreditovani u sistemu socijalne zaštite

Zainteresovana lica  za ovu obuku mogu dobiti sve informacije preko e-mail adrese: reg.kancelarijaposrednika@gmail.com

Violeta Stamenković, diplomirana pravnica i ovlašćeno lice od strane Fakulteta političkih nauka Beograd.

/PR/

Check Also

REPUBLIČKI TRANSFER: Iz budžeta Srbije uplaćeno 300 miliona iz prethodnih meseci, na računu gradskog budžeta 423 miliona dinara

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović saopštio je danas na konferenciji za medije u Donjoj Jajini …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *