Početna / DRUŠTVO / Počeo sa radom jedinstveni sajt Ministarstva na romskom jeziku
Dionis Restoran Leskovac

Počeo sa radom jedinstveni sajt Ministarstva na romskom jeziku

Sajt Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture na romskom jeziku počeo je juče sa radom.

Ovim je u delo sprovedena inicijativa potpredsednice Vlade Srbije prof. dr Zorane Mihajlović da pripadnici romske populacije na internet adresi https://mgsi.gov.rs/rom na svom jeziku mogu da prate najvažnije vesti iz ministarstva.

Sajt ministarstva na romskom jeziku je jedinstven na Balkanu i prvi put se veb-prezentacija jedne državne institucije prevodi na ovaj jezik.

Mihajlovićeva, koja je na čelu Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, pozvala je i ostala ministarstva da deo sadržaja na svojim sajtovima koji su relevantni za romsku zajednicu i uključivanje u društvo prevedu na njihov jezik.

„Romi imaju svoju državu, to je Srbija. Vlada Srbije čini mnogo na integrisanju romske zajednice u društvo. Sve mere koje država sprovodi, a tiču se boljih uslova u oblasti zapošljavanja, obrazovanja, zdravlja i stanovanja pripadnika romske nacionalnosti, biće prevedene na romski jezik“, istakla je Mihajlovićeva.

Pored ovog sajta u toku je i izrada višejezične veb-platforme Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja. Prevod veb-sajta na romski jezik osim što predstavlja iskorak u komunikaciji i boljem razumevanju, ima za cilj i smanjivanje predrasuda i potpunu integraciju naših sugrađana romske nacionalnosti u društvo.

„Pozivam sve Rome da posete svoje mesto na internetu. „Dikhahape pedo sajti“ (Vidimo se na sajtu)“, istakla je Mihajlovićeva.

Prevodilac je profesor Ljuan Koka iz Centra za edukaciju Roma i etničkih zajednica. Profesor Koka radi i na projektu Uvođenja romskog jezika sa elementima nacionalne kulture u osnovne škole u Srbiji.

Pogledaj takodje

U četvrtak bez struje 7 sela i 25 ulica u gradu

Obaveštavaju se korisnici distributivnog sistema da neće biti električne energije u četvrtak, 02.07.2020. godine u vremenu od …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *