Početna / DRUŠTVO / U subotu otvaranje auto-puta kroz Grdeličku klisuru

U subotu otvaranje auto-puta kroz Grdeličku klisuru

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je danas da će saobraćaj na auto-putu kroz Grdeličku klisuru biti pušten u subotu, 18. maja, čime se posle 30 godina praktično završava izgradnja Koridora 10.

Zorana Mihajlović

“U subotu otvaramo ceo južni krak Koridora 10, više se neće ići magistralnim putevima, već isključivo auto-putem, čime smo pokazali da možemo da završimo jedan ovako veliki projekat. To je velika pobeda za Srbiju i pobeda svih inženjera i radnika koji su radili na izgradnji Koridora 10 i ima ogroman značaj za regionalno povezivanje Srbije”, rekla je Mihajlovićeva u jutarnjem programu RTS-a.

Ona je naglasila da će građani Srbije od subote moći i izbliza da se uvere o kakvom građevinskom podvigu je reč kad budu prolazili deonicama kroz Grdeličku klisuru.

“Na tim deonicama je ugrađeno 250.000 tona asfalta, sklonjeno 650.000 kubika kamena, izgrađena dva tunela i 33 mosta, uključujući i dva najviša mosta u Srbiji, izmeštane su železnička pruga i rečno korito da bi se izgradio auto-put”, dodala je ona.

Tokom leta, prema njenim rečima, biće puštene u saobraćaj i preostale deonice na istočnom kraku Koridora 10, ka Bugarskoj, kao i auto-put od Obrenovca do Preljine.

Ona je najavila da će u petak, 17. maja, u 12 časova, u prisustvu predsednika Srbije biti obeležen početak radova na izgradnji deonice od Preljine do Požege na Koridoru 11, što je jedan od tri nova auto-puta koja počinju da se grade ovog leta.

“U pitanju je deonica vredna skoro 500 miliona evra, takođe zahtevna za izgradnju, jer će trećinu trase činiti mostovi i tuneli, među kojima će biti i tunela koji će biti duži od onih u Grdeličkoj klisuri”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da je na leto planiran početak radova na još dva auto-puta koji su deo novog investicionog ciklusa: Moravskog koridora, odnosno auto-puta Pojate-Preljina, i deonice auto-puta Beograd-Sarajevo od Sremske Rače do Kuzmina.

Pogledaj takodje

Radovi petoro lekara Opšte bolnice Leskovac na Kongresu Udruženja kardiologa Srbije

Na 22. kongresu Udruženja kardiologa Srbije sa međunarodnim učešćem koji se održava od 17. do …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *