Home / DRUŠTVO / Počela vakcinacija korisnika i zaposlenih u Ustanovi za odrasla i starija lica
hotel bell

Počela vakcinacija korisnika i zaposlenih u Ustanovi za odrasla i starija lica

Korisnici Ustanove za odrasla i starija lica, njih 135 koji su potpisali saglasnost kao i 10 upošljenika, su prvi Leskovčani koji su danas primili vakcinu protiv zarazne bolesti Kovid-19.

Naime, vakcine su juče poslate u Zavod za javno zdravlje Leskovac iz Instituta Batut i uz saglasnost staratelja leskovačkih seniora imunizacija je započeta danas. Tim povodom je održana konferencija za medije ispred ove institucije na kojoj su se obratili dr Aleksandra Nikolić, v. d. direktor Zavoda za javno zdravlje, dr Časlav Nedeljković zamenik direktora Doma zdravlja, dr Gordana Savić, direktor Ustanove za odrasla i starija lica, dr Nebojša Dimitrijević direktor Opte bolnice i zamenica gradonačelnika Leskovca dr Ana Janković – Stojanović.

Dr Aleksandra Nikolić je kazala da početak vakcinacije ima veliki značaj za suzbijanje epidemije s obzirom na to da su tri osnovna cilja imunizacije smanjenje oboljenja i umiranja, smanjenje zaražavanja i rasterećenje zdravstvenog sistema.

Dr Gordana Savić je objasnila da penzioneri imaju slobodu izbora, da vakcinacija nije obavezna ali da se do sada prijavilo 80% korisnika ustanove i 10% upošljenika. Do trenutka održavanja konferencije vakcinu je primilo 40 lica dok će do kraja dana biti sprovedena imunizacija svih 145 prijavljenih lica. „Moram da kažem da je prva osoba koja je vakcinisana u Leskovcu naš doktor Goran Jović, za nas je ovo vrlo važno i ovo je jedna pozitivna priča, vakcina će zaštiti naše starije, i omogućiti njihovim srodnicima i prijateljima da ih posećuju tako da zahvaljujem Republici Srbiji i Zavodu za javno zdravlje na saradnji.“

Dr Časlav Nedeljković, zamenik direktora Doma zdravlja, je govorio u ime institucije koja sprovodi imunizaciju i pojasnio da će ekipa koju čine dva lekara, epidemiolog i lekar opšte prakse, dve medicinske sestre i sanitarni tehničar, danas vakcinisati seniore koji su potpisali saglasnost.

Zamenica gradonačelnika Leskovca dr Ana Janković Stojanović zahvalila se Vladi i predsedniku Republike Srbije na nabavljenim vakcinama i početku vakcinacije protiv korona virusa.

„Vakcinacija je od ključnog značaja za zdravlje i ekonomiju Srbije. Prve doze fajzerove vakcine primaju korisnici staračkih domova, a nakon njih vakcinu će dobiti zdravstveni radnici i to najpre oni koji rade u Kovid sistemu,“ – rekla je zamenica Janković Stojanović naglasivši da je vakcina i vakcinacija najsigurnija zaštita od zaraznih bolesti.

Dr Nebojša Dimitrijević je potvrdio da se broj hospitalizovanih kovid pozitivnih pacijenata smanjio i dodao da 20% obolelih lica ima izuzetno tešku kliničku sliku, jer su to uglavnom pacijenti sa oslabljenim imunim sistemom zbog pridruženih bolesti. On je apelovao na sugrađane da se ne okupljaju u velikom broju za vreme praznika.

Check Also

Početak velikog projekta: Rušenjem trotoara kod Hemijske škole, ozvaničen start rehabilitacije puta ka Vučju

Kao što je Dnevnik juga već pisao, ova značajna saobraćajnica biće rekonstruisana fazno, a prva …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *