hotel bell

Nastavljena akcija suzbijanja komaraca na teritoriji grada Leskovca

Prošlog petka, obavljeni su prvi ovogodišnji larvicidni i tretman zaprašivanja odraslih formi komaraca, čime je završen prethodni ugovor. Narednih dana očekuje se zaključenje novog, kako bi se održao kontinuitet akcije, kaže za Dnevnik juga, Slađan Đikić, šef Odeljenja za zaštitu životne sredine

Ugovori su, objašnjava on, pravljeni tako da vremenski pokriju i prvi deo naredne godine, jer jer važno da se tretmani sprovode kontinuirano. Akcija od 14. maja, deo je prošlogodišnjeg ugovora i već za tri nedelje biće nastavljena, što će biti regulisano novim dokumentom, nakon što se o njemu izjasni Gradsko veće.

– Maj i jun su, inače, idealni za početak aktivnosti na suzbijanju komaraca. Prošlog petka imali smo odlične vremenske prilike za tretiranje larvi i odraslih formi insekata. Praksa je pokazala da je za uspeh važno održati kontinuitet u sprovođenju akcija, zbog čega ugovori obuhvataju ne kalendarsku godinu, već period kada su komarci najaktivniji, odnosno od maja.

Uporedo sa akcijom koju, u ime lokalne samouprave, sprovodi Odeljenje za zaštitu životne sredine, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, prošle nedelje je započelo realizaciju Programa za suzbijanje komaraca na teritoriji Centralne Srbije, koji uključuje monitoring, larvicidne tretmane i nadzor staništa komaraca, kao potencijalnih bioloških vektora uzročnika groznice Zapadnog Nila i drugih zaraznih bolesti.

Treću godinu zaredom, tretmani se sprovode u 17 upravnih okruga, na teritoriji 99 gradova i opština, ukupne površine preko 25.000 hektara.

– Ministarstvo je u 2020. od našeg Odeljenja, kao partnera, dobilo precizne mape kanala, bara i močvanih područja sa najvećom koncentracijom larvi komaraca, i te akcije sa nekoliko tretmana, dale su značajan doprinos uništavanju larvi i napravile dobar preduslov za uspeh našeg programa. Uskladili smo kalendar delovanja, tako da smo broj ovih insekata, uspevali da držimo na biološkom minimumu, kaže Slađan Đikić.

Akcija Ministarstva započela je 13. maja i do 31. oktobra, sva područja planirana ugovorom, biće larvicidno trenirana nekoliko puta.

Foto: Biocidi.org.rs

Check Also

U petak i subotu polaganje probnog završnog ispita

Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da će učenici osmog razreda osnovne škole …

Оставите одговор