Pet saveta za uspešnu kupovinu nekretnina

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Rešavanje stambenog pitanja i investiranje u prvu nekretninu predstavlja značajan događaj u životu svakog pojedinca. Dovoljno ste sazreli, kreditno ste sposobni i želite konačno da obezbedite sebi krov nad glavom i kutak u kome ćete uživati. Budući da je reč o važnom koraku koji će uneti ključne promene u vaš život, neophodno je dobro se informisati o svim aspektima kupovine prve nekretnine. Sagledajte trenutne životne okolnosti, poslovnu i finansijsku stabilnost, uzmite u obzir potrebe svih članova porodice, odnosno osoba koje će sa vama deliti prostor, i bez žurbe i pritiska istražite koje opcije su najbolje za vas.

Izbegnite najučestalije greške koje se tokom ovog procesa javljaju i uz nekoliko korisnih saveta uživajte u pretrazi i kupovini vaše nekretnine iz snova.

Odredite budžet

Presudan faktor u pronalaženju adekvatne nekretnine jesu finansije. One će uticati na kvadraturu željenog stana ili kuće, kao i samu lokaciju nekretnine. Ne zaboravite na dodatna ulaganja, kao što su adaptacija objekta i njegovo opremanje, a tu su i drugi prateći troškovi poput plaćanja takse kod notara, poreza i bankovnih provizija. Posavetujte se sa ekspertima i izračunajte svoju kreditnu sposobnost i stavite na papir sve očigledne i skrivene troškove, kako biste imali jasniju sliku o potrebnom budžetu za realizaciju kupovine stana ili kuće.

Detaljno analizirajte tržište

Danas je tržište nekretnina doživljava svojevrstan provcat i na svakodnevnom nivou se javlja veliki broj ponuda. Kako biste pronašli odgovarajuću nekretninu i pogodili povoljnu cenu, potrebno je da se posvetite istraživanju tržišta i detaljno analizirate oglase. Bilo da ste zainteresovani za kuće na prodaju u manjem mestu ili vas ipak zanima nekretnina u urbanom gradu poput Novog Sada, morate biti maksimalno posvećeni i izdvojiti vreme kako bite pronašli idealnu ponudu. Nakon što ste odredili budžet, biće vam lakše da otpočnete selekciju i izdvojite one nekretnine koje se sklapaju u vaš finansijski plan.

Novogradnja ili starogradnja

Večita dilema kada je reč o kupovini nekretnine jeste da li kupiti stan u novogradnji ili stari stan. Isto važi i za kuće, da li kupiti montažnu ili postojeću, pa je naknadno adaptirati. Ne postoji idealno rešenje i svaki vid nekretnine ima svoje prednosti i mane. Treba biti oprezan kada je reč o kupovini stare nekretnine, jer su one često u posed prodavca došle putem nasledstva, pa stoga imaju nepotpunu dokumentaciju. Stare kuće i stanovi često zahtevaju renoviranje i dodatna ulaganja, što morate imati u vidu kada planirate budžet. Ukoliko je ipak novogradnja vaša odluka, ne zaboravite da se informišete o prethodnim projektima investitora i saznate utiske prethodnih klijenata.

Zaštitite se od potencijalnih prevara

Kupovina nekretnine predstavlja složenu akciju koja se sastoji od niza pravnih procedura, čije stavke i elementi nekada mogu da nam promaknu. Kako bismo bili u potpunosti sigurni u svaki korak i izbegli potencijalne prevare, najbolje je u ceo proces uključiti stručna lica kao što su advokati i zaposleni u agencijama za nekretnine. Stručnjaci će uočiti greške koje nama običnim laicima mogu da budu nevidljive, i pobrinuti se da budemo zaštićeni tokom kupovine prve nekretnine.

Definišite karakteristike vaše nekretnine

Osnovne karakteristike koje čine jednu nekretninu jesu njena lokacija i kvadaratura. Oba ova faktora zavisiće isključivo od vaših preferencija i potreba ostalih članova porodice. Bilo da želite da uživate u tišini i zelenilu na periferiji grada ili želite da bude u centru kulturnih dešavanja, važno je odrediti tip lokacije na kojoj želite da živite. Na taj način ćete ubrzati proces pretrage i eliminisati nepotrebne nekretnine koje neće ispuniti vaše potrebe. Isto važi i za veličinu kuće ili stana, koja igra bitnu ulogu u odabiru željenog doma. Vaši hobiji, broj članova porodice i njihove navike pomoći će vam da približno odredite koja kvadratura bi pružila potreban komfor. Terasa, osvetljenost prostora, veličina dvorišta i parking uticaće na konačnu odluku o kupovini odgovarajućeg kutka.

Kupovinu prve nekretnine ne mora da obeleži glavobolja, neprijatnosti i neispunjena očekivanja. Uz malo truda i uloženog vremena u dodatno istraživanje, uzimajući u obzir trenutne životne okolnosti, pronaći ćete idealan dom i uživati u novom početku.

Check Also

Grad isplatio subvencije za boravak dece u privatnim vrtićima

Danas je iz budžeta grada iplaćena suma od 9.106.628 dinara za boravak dece u privatnim …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *