Home / DRUŠTVO / Nekoliko saveta pre podizanja stambenog kredita
hotel bell

Nekoliko saveta pre podizanja stambenog kredita

Želite da kupite stan na kredit – noćna mora velikog broja ljudi! 

Osim toga što mnogi nisu sigurni da li postoje skriveni troškovi, koliko godina će biti dužni banci, problemi se javljaju i prilikom same procedure i činjenice da određen broj ljudi ulazi vrlo nespreman u čitav proces. 

Baš kao i za svaki proces, dobra organizacija i informisanost sve čine lakšim. 

Zato smo izdvojili nekoliko saveta i smernica koji će učiniti da vas manje “boli glava” prilikom podizanja stambenog kredita, i da uz što manje stresa i frustracije dobijete sredstva za dom o kome maštate.

Osnovni pojmovi koje je potrebno da znate 

Glavnica, kreditna sposobnost , učešće i mnogi drugi pojmovi koji za ljude koji se ne bave ekonomijom i finansijama često zvuče kao španska sela. Ako vas buni kako se određuje učešće u odnosu na kredit koji želite da uzmete, to izračunajte ovde. Ako vam ni ovaj deo nije bio jasan, krenimo od samog početka i pojmova koje bi trebalo da znate: 

  • Kreditna sposobnost – vaša finansijska sposobnost da vratite uzeti kredit i kamatu koja sleduje. Ovo je prvo što banka proverava pre nego vam odobri kredit. Na kreditnu sposobnost utiču pre svega vaša primanja. 
  • Glavnica – osnovni iznos koji pozajmljujete u banci, na koji se obračunava kamata 
  • Kapara (učešće) – deo iznosa kupoprodajne cene koju kupac direktno uplaćuje kao garanciju da će obaviti uplatu čitavog iznosa. Banke obično zahtevaju učešće od 20%. 
  • Anuitet – rata kredita koja se obično plaća na mesečnom nivou
  • Grejs period – vreme između isplate kredita i dospeća prve rate
  • Žirant – osoba koja garantujete za vas da ćete isplatiti kredit, odnosno koja će preuzeti vraćanje kredita na sebe, ukoliko korisnik kredita ne bude mogao da ga vrati
  • Hipoteka – nepokretnost koju korisnik kredita zalaže prilikom uzimanja kredita, a koja će postati vlasništvo banke ukoliko korisnik ne bude mogao da isplati novac. 

Ovi pojmovi su osnovno predznanje u procesu podizanja kredita, i nešto sa čime ćete se susretati prilikom svakog sastanka u banci, ili razgovorima sa vlasnicima stanova i investitorima. Zato je važno da vam bude jasno šta znače, kako ne biste imali problema u svakodnevnoj komunikaciji i razumevanju čitavog procesa. 

Pronađite pouzdanog agenta za nekretnine

Agent za nekretnine je neko ko sve navedene pojmove drži u malom prstu, a zna i mnogo više od toga, što vam znatno može olakšati proces. On je tu da vas usmeri na  prava mesta, i pomogne vam da što pre dođete do željenog stana. 

Takođe, agenti za nekretnine imaju važne konekcije, pa vam tako mogu vrlo brzo pronaći notara, pomoći da sredite svu potrebnu papirologiju, i olakšati vam čitav proces apliciranja za kredit. Naravno, veoma je važno da pronađete pouzdanog agenta, s obzirom na to da mu poveravate jednu od najvažnijih stvari – vaše stambeno pitanje. 

Zato je najbolje da se raspitate među prijateljima i poznanicima, kako biste pronašli kontakt nekoga ko i vama može pomoći. 

Pažljivo birajte banku u kojoj ćete podići kredit 

Jedno od najvažnijih istraživanja koje će biti potrebno da obavite (nakon traženja samog stana), jeste odabir banke u kojoj ćete podići kredit. Nemojte se zaletati i birati prvu banku koja vam zazvuči dobro. 

Čak i dobre ponude koje banke imaju ne moraju biti dobre za vas – jednostavno potrebno je da procenite šta je ono što je vama potrebno i da se držite toga prilikom odabira banke s kojom ćete sklopiti jedan od najvažnijih ugovora u vašem životu. 

Naoružajte se strpljenjem

Verovatno ste već čuli da je proces dobijanja stambenog kredita i kupovine nekretnine vrlo stresan i naporan, ali možda ne znate pravi razlog za to. 

Reč je o tome da ovaj proces može trajati par meseci. Jednostavno, procedura je sama po sebi kompleksna, a u sve to su umešane i želje i potrebe budućih vlasnika stana koji svaki svoj korak dva puta mere, a jednom seku. 

Zato je veoma važno da pre nego što se upustite u ovaj proces uzmete u obzir da će vam trebati izvesno vreme da dobijete dom po svojoj meri, ali da će se svaki trenutak čekanja isplatiti jednom kada pređete svoj kućni prag.

Verujemo da ste u tekstu pronašli informacije koje će vam olakšati proces u koji se upuštate, a mi vam želimo da što brže i sa što manje stresa postanete vlasnik nekretnine!

/ PR /

Check Also

Proslavljamo jesenji Krstovdan: Danas se ostvaruju sve želje

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju danas 27. septembra jesenji Krstovdan, dan kada je …

Оставите одговор