Perišić: Molba dušebrižnicima i utemeljivačima raznih nagrada da ne stvaraju lažnu sliku o Leskovcu

Preduzeće za marketing, propagandu i trgovinu iz Novog Sada ”Media invent” sutra će, u cilju promocije društvenog i preduzetničkog stvaralaštva, a na predlog Regionalne privredne komore, brojnim pojedincima i preduzećima dodeliti priznanje ”Kapetan Miša Anastasijević”.

Sudeći po broju laureata, reklo bi se da mnogi mogu da nam zavide, a stvarnost je, nažalost potpuno drugačija, rekla je na press konferenciji predsednica Gradskog odbora Levice Srbije, Mirjana Perišić. Ona se, navodeći imena dobitnika, a među njima su gradonačelnik Goran Cvetanović, najbolji menadžer komorskog sistema Srbije, Goran Jović, Gordana Savić, Žika Stojanović, Dragan Pavlović, vlasnik motela ”Predejane”, doktor Saša Grgov, novinar Aleksandar Davinić i genetičar Miodrag Stojković, zapitala kako direktor ”Media-inventa”, Vlado Markanović, deli priznanja za društveno i preduzetničko stvaralaštvo, a nije ni pročitao poražavajuću statistiku za grad Leskovac.

– Od novembra prošle godine, Leskovac je na ivici siromaštva po odnosu prosečne plate i minimalne potrošačke korpe. Po izveštaju Republičkog zavoda za statistiku, u kategoriji 20 gradova, na poslednjem je mestu. Živimo u gradu sa najmanje ostvarenih investicija, zaključno sa 2o15. godinom. One u Kragujevcu, na primer iznose preko 7,5 milijardi, u Subotici 5,2, Kraljevu 4,3, Zrenjaninu 3,4, a u Leskovcu 1,6 milijardi dinara. U 61-om preduzeću u gradu je otvoren stečaj, a pre 2o dana, sudija Privrednog suda, proglasio je bankrotstvo i u ”Neveni”. Ovakvi podaci ne kvalifikuju ni Leskovac, ni njegove pojedince za navedene nagrade, naglasila je Perišićeva.

Ne ulazeći u kriterijume koji su ”Mediu-invent” opredelili za izbor dobitnika u oblasti privatnog preduzetništva, ona se zapitala šta je odlučivalo pri izboru odgovornih pojedinaca, napominjući da je jedan od preduslova verovatno bio pripadnost partiji na vlasti, jer su laureati prošle i ove godine, pored premijera Aleksandra Vučića, bili čelnici mnogih srpskih gradova i opština, koji su članovi SNS-a.

Ona je zamolila sve dušebrižnike i utemeljivače raznih nagrada da svojim poveljama i performansima, ne stvaraju lažnu sliku o Leskovcu.

– Ukoliko nemaju konkretan predlog, kontakt ka povoljnim fondovima za razvoj, nema potrebe da stvaraju privid razvijenog Leskovca, jer mi najbolje znamo u kakvoj je finansijskoj situaciji naš grad, ali i čitav jug Srbije, zaključila je Perišićeva, pitajući se kolika je relevantnost ove nagrade u zemlji i regionu, šta će konkretno značiti gradu i da li je za dobijanje nagrade potrebna novčana nagrada i kolika.

S. Stojiljković

Check Also

U Leskovcu rođeno šest beba u jednom danu

U porodilištu Opšte bolnice Leskovac u prethodna 24 časa rođeno je šest beba. Leskovac je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *