Početna / DRUŠTVO / Penali za neodazivanje na skrining preglede
Reklama

Penali za neodazivanje na skrining preglede

Reklama

Skupština Srbije usvojila je Zakon o zdravstvenom osiguranju, a među značajnim novinama koje donosi jesu redovani preventivni skrining pregledi.

Građani koji se ne odazovu na skrining preglede ili ne budu dostavili opravdanje za izostanak sa istih moraće da plate 35% od pune cene lečenja, ukoliko se ispostavi da su se razboleli od bolesti za koju je skrinig predviđen.

Srbija je po obolevanju od raka na 18., a po smrtnosti na drugom mestu u Evropi. To jasno ukazuje na neophodnost većeg angažovanja na preventivi i ranom otkrivanju raka, što se postiže uvođenjem organizovanih skrining programa.

Programi skrininga značajno smanjuju mortalitet od raka grlića materice, raka debelog creva i raka dojke. Skrining predstavlja prepoznavanje do tada neotkrivene bolesti, korišćenjem skrining testa u prividno zdravoj, tj. asimptomatskoj ciljnoj populaciji. Cilj skrininga raka dojke je smanjivanje mortaliteta dok se sa organizovanim skriningom raka grlića materice i raka debelog creva, smanjuju i incidencija i mortalitet.

Pogledaj takodje

U Srbiji 254 novoobolela, preminulo još 6 osoba – Aktivno oko 9.000 slučajeva

Broj novih slučajeva Korona virusa u Srbiji je ponovo u porastu. Prema podacima Ministarstva zdravlja …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *