hotel bell

Ove godine 6.429 preventivnih pregleda, 2.481 ultrazvučni pregled i 2.199 laboratorijskih analiza

Interesovanje građana za besplatne preventivne preglede u Opštoj bolnici i Domu zdravlja Leskovac i ove nedelje je veoma veliko.

U okviru akcije koju na nivou čitave Srbije sprovodi Ministarstvo zdravlja građani su danas bez zakazivanja bili u prilici da urade ultrazvuk abdomena i mamografiju, kao analizu krvi na holestorol i triglecirede.

-Preventiva je nešto što je dominatno u medicini u tu se rešava 70 do 80 odsto slučajeva. S obzirom da veliki broj naših sugrađana nema zdravstvene knjižice imaju priliku da na ovaj način provere svoje zdravstveno stanje. Koliko su ovi pregledi značajni možete da vidite i po statističkim podacima koji kažu da je ove godine urađeno 6.429 pregleda i to kardioloških pregleda 796, endokrinoloških 357, zatim 203 ginekološka pregleda, uroloških pregleda 128, oftamoloških pregleda 703 i 294 pregleda mladeža. Kada gledamo mamografiju i ultrazvuk obavljen 2.481 pregled, od toga 1.247 ultrazvuka abdomena. Obavljeno je i 2.199 laboratorijskih analiza kao i 796 merenja pritiska i EKG. Efekti su veliki i nastavićemo da radimo i u narednom periodu. Očekujemo za 10 – 15 dana da krenemo sa preventivnim pregledima u svim mesnim zajednicama u organizaciji Opšte bolnice, Doma zdravlja i Grada Leskovca i da građane sa zdravstvenim problemima usmerimo na dalje preglede – rekao je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović koji je saradnicima danas posetio Opštu bolnicu i Dom zdravlja.

Preventivni pregledi

Publicerat av Dnevnik Juga Söndag 28 oktober 2018

-U okviru akcije Ministarstva zdravlja Opšta bolnica Leskovac i Dom zdravlja Leskovac danas organizuju preventivne preglede. Do 12 časova urađeno je 206 laboratorijskih analiza, 23 mamografije i 172 ultrazvučna pregleda abdomena. Jako je veliki odziv, i pored gužve nećemo vratiti nijednog pacijenta kako bi svi koji su došli bili pregledani. Danas preglede radimo sa 3 ultrazvuka, i verujem da smo jedini u Srbiji koji danas rade sa toliko uređaja – kazao je dr Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice Leskovac.

-Ultrazvuk dojke se danas ne radi, ali se radi mamografija. Zbog tehničkih stvari i potrebnog vremena možemo da pregledamo određeni broj pacijentkinja. Niko neće biti vraćen a ukoliko danas nema mogućnosti, zakazujemo mamografije za naredne dane. Procenat otkrivenih karcinoma je na nivou republičkog proseka, odnosno 1 do 3 odsto. Karcinom dojke je izlečiv ako je na vreme otkriven i zbog toga su ovi pregledi izuzetno važni – naglasio je dr Miodrag Janković, načelnik Službe radiološke dijagnostike Opšte bolnice Leskovac.

Check Also

Opština Vlasotince finansira Romski bal – Zahtevi za sponzorstvo nemaju veze sa ovom manifestacijom, opštinom i Turističkom organizacijom

Poslednjih dana pojavile su se informacije da pojedini Romi obilaze privrednike u Vlasotincu i traže …

Оставите одговор