Home / DRUŠTVO / Otvoren Vizitorski centar Cerjanske pećine
hotel bell

Otvoren Vizitorski centar Cerjanske pećine

Centar za posetioce Cerjanske pećine, udaljene 15-ak kilometara od centra Niša, svečano je otvoren 21. maja 2019. godine. Objekat površine 250 m2 i prateći sadržaji u blizini ovog zaštićenog prirodnog dobra prve kategorije, pružaju mogućnost za razvoj različitih vidova turizma, kao i promociju ekonomske i kulturne saradnje u regionu. 

Vizitorski centar je zajednički projekat Turističke organizacije Niš, Grada Sofije i Asocijacije „Love and Light“ iz Montane u Bugarskoj, u okviru „Interrerg“ IPA programa prekogranične saradnje Srbije i Bugarske.

Cilj projekta je, pored ostalog, podrška razvoju održivog turizma i poboljšanje turističke infrastrukture. Nakon završetka poslednje deonice puta, koji realizuje GO Pantelej sa bugarskom opštinom Lom, Vizitorski centar će biti u potpunosti pripremljen za posetioce. Namenjen je speleolozima, poklonicima adrenalinskih sportova i svim ljubiteljima prirode. Centar će imati prijemni deo sa garderobom, kafeteriju, prodavnicu suvenira i izložbeni prostor sa postavkom primeraka pećinskog nakita, fotografijama životnja koje žive u pećini, a koja je prema procenama geologa stara preko 2 miliona godina. 

Prema rečima Uroša Parlića, direktora TO Niš, izgradnja Vizitorskog centra predstavlja svojevrsni kamen temeljac za dalji razvoj ovog turistickog prostora, kao i obližnjeg Kameničkog visa sa kojim će Cerjanska pećina biti povezana pešaćkim, planinarskim i biciklističkim stazama koje se kreiraju u okviruu ovog projekta. Svečanom otvaranju Centra za posetioce kod Cerjanske pećine prisustvovali su gradonačelnik Niša Darko Bulatović, predsednik GO Pantelej Bratimir Vasiljević, partneri iz Bugarske, brojne zvanice i veći broj medijskih kuća iz Srbije i Bugarske.

Check Also

Ovo su nove, niže cene goriva

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije saopštilo je da je, u skladu sa …

Оставите одговор