Početna / DRUŠTVO / U selu Rusna prvi put se čuju crkvena zvona

U selu Rusna prvi put se čuju crkvena zvona

Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški G.G. Arsenije služio je čin osvećenja zvona za Crkvu Svetog Nikole u izgradnji u selu Rusna, parohija brestovačka, u utorak 21. maja 2019. godine.

Preosvećenom vladiki sasluživali su protojerej-stavrofor Živojin Ivanović, protojerej Dejan Stanković, namesnik drugi leskovački, protojerej Dragoljub Ivanović, jerej Ivan Janković, jerej Vladimir Stevanović i đakon Đorđe Filipović.

Nakon osvećenja zvona, Preosvećeni Vladika se obratio narodu koji se okupio u velikom broju i iskazao koliko je važno da se u svakom selu čuju Crkvena zvona, koja će verujući narod pozivati na molitvu i okupljati u Crkvi i čuvati od nedaća. Po prvi put će se u ovom selu čuti crkvena zvona, budući da selo do sada nikada nije imalo Crkvu.

Da tako nešto postane moguće, ogroman doprinos pružila je opština Doljevac, na čelu sa predsednikom gospodinom Goranom Ljubićem, koji je bio i darodavac zvona za Crkvu, kao i predsednik mesne zajednice sela Rusna, gospodin Miša Ilić. Takođe, veliku pomoć pružili su i meštani sela Rusna, koji su svesrdno učestvovali u izgradnji Crkve.

Pogledaj takodje

Održana osma sednica Parlamenata privrednika

U regionalnoj privrednoj komori Jablaničkog i Pčinjskog okruga, danas je održana 8. sednica Parlamenta privrednika …

Jedan komentar

  1. Postovana redakcijo posle 503 godine ponovo se cuju zvona u selu Rusna.Prema istorijskim podacima i popisa iz 1516 godine u selu Rusna nalazio se manastir Sv.Nikole koji je do temelja srusen.Lokacija manastira je poznata.Inace tacno vreme nastanka manastira nije poznata.Selo Rusna potice iz rimskog i vizantijskog perioda sto govore nalazi novcica iz perioda I veka i perioda cara Justina u kastelu koji je na 2 km od crkve sv.Nikole.Pretpostavka je da je u selu Rusna postojala rano hriscanska crkva pomenutog svetitelja iz perioda cara Konstantina ili Justina,ali pouzdanih istorijskih cinjenica nema.Za dalja istrazivanja potrebno je detaljno arheolosko istrazivanje a sto se utvrdjenja na lokalitetu Kale u selu Rusna tice pretpostavka je da se radi o Ad Herkulianumu.Toliko od mene .S postovanjem.M.M

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *