Početna / DRUŠTVO / Osnovna škola „Siniša Janić“ prva u našem okrugu realizuje Erazmus + projekat
Dionis Restoran Leskovac

Osnovna škola „Siniša Janić“ prva u našem okrugu realizuje Erazmus + projekat

Osnovna škola „Siniša Janić“ iz Vlasotinca je prva osnovna škola u Jablaničkom okrugu koja tokom ove krajnje neobične školske godine uspešno realizuje Erazmus + projekat pod nazivom „Digitalna škola – Novi horizonti“.

U okolnostima bez presedana za najveći broj škola u svetu primena rezultata ovog projekta u onlajn nastavi je bila više nego korisna.

Naime, cilj projekta je upravo poboljšanje metodoloških IKT veština kod nastavnika, unapređenje kvaliteta nastave kroz interdisciplinarni pristup i učenje zasnovano na projektno orijentisanoj nastavi. Sve to na kraju treba da dovede do poboljšanja rezultata učenja i veće motivacije nastavnika da slobodno komuniciraju i aktivnije učestvuju u raznim evropskim projektima i inicijativama poput: eTvining projekata i događaja i KA 2 strateških partnerstava sa releventnim evropskim školama. Krajnji rezultat koji se očekuje od ovog projekta je značajna promena kvaliteta rada ustanova obrazovanja.

Rezultati projekta biće implementirani kroz nastavne metode, školski program i školsku organizaciju.

„U okviru ovog projekta je tokom februara meseca pet nastavnika iz naše škole pohađalo petodnevnu obuku u Pragu, u Češkoj. Obuku su prošli nastavnici iz različitih stručnih veća, kako bi što bolje preneli znanje kolegama koji predaju isti predmet. Pored njih, obuku je prošao i menadžment tim kako bi što uspešnije izvršio neophodne promene u školskoj organizaciji i nastavnom planu i programu“, ističe Goran Mitić, direktor škole.

Po njegovim rečima, tokom obuke pod nazivom „IKT u obrazovanju“ učesnici su imali priliku da rade sa raznim digitalnim alatima koji se primenjuju u onlajn nastavi razvijenih evropskih država. Pored toga, imali su priliku i da se upoznaju sa kolegama iz Finske, Španije, Irske, sa Kipra, da sa njima razmene iskustva iz prakse i razgovaraju o budućoj strateškoj saradnji. Utisci svih nastavnika su fantastični jer je za sve njih ovo bilo prvo iskustvo u međunarodnim Erazmus plus projektima.

„Inače, Erazmus plus je najveći fond Evropske Unije za unapređivanje obrazovanja kroz međunarodnu saradnju. Nakon završene obuke, učesnici su upoznali kolege u školi i širu javnost o rezultatima projekta kroz različite medije i onlajn resurse. Zbog vanrednih okolnosti predviđene radionice, ugledni časovi i konferencije, nažalost, nisu bili mogući“, dodaje direktor Goran Mitić.

Digitalne alate sa obuke nastavnici sada koriste u realizaciji onlajn nastave. Časovi su samim tim zanimljiviji za učenike i to rezultira većom motivacijom dece i njihovim boljim rezultatima tokom učenja.

„Opšti utisak je da se ubuduće treba intenzivnije uključiti u slične projekte. Preporučili bi smo svim školama da se uključe u Erazmus plus projekte i time modernizuju i razvijaju međunarodnu dimenziju škole i omoguće deci da razviju svoje potencijale i talente u savremenom okruženju uz nove načine učenja“, poručuje kolektiv Osnovne škole „Siniša Janić“.

I nikada nova znanja nastavnika nisu brže i bolje primenjena u praksi, nego nakon uvođenja vanrednog stanja i učenja na daljinu.

Pogledaj takodje

Jelena Kocić: SNS u Leskovcu dobio veliku podršku sugrađana

Gradska izborna komisija danas je saopštila konačne rezultate lokalnih izbora, te je tim povodom gradski …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *