Početna / DRUŠTVO / Osnovci iz Vlasotinca pobednici nacionalnog takmičenja u programiranju

Osnovci iz Vlasotinca pobednici nacionalnog takmičenja u programiranju

Lazar Stanišić, Milica Pešić i Đorđe Krstić, učenici petog razreda OŠ „8. oktobar“ pobednici su nacionalnog takmičenja u programiranju, koje je održano 12. marta u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu.

Takmičenje je organizovano u okviru projekta „Škola za 21. vek“ u koji je od prošle godine sa još četrnaest škola u Srbiji uključena i OŠ „8. oktobar“.

Đorđe Pejčić, profesor matematike i mentor takmičara kaže da se vlasotinačka ekipa na takmičenju predstavila programiranjem i izradom alarma.

„Prevagnula je zamisao o primenljivosti samog proizvoda. Sve što smo radili u toku školske godine uspeli smo da implementiramo u nastavi, ali trebalo nam je nešto primenljivo i pristupačno svima. Zbog toga smo se opredelili za alarmni sistem. Sam projekat funkcioniše na principu strujnog kola. Žice koje su povezane na vratima, microbit-u i audio izlazu čine strujno kolo. Prilikom njegovog prekida (otvaranja vrata) microbit šalje signal zvučniku, koji obaveštava okolinu da je neko na silu otvorio vrata. Alarm prestaje sa emitovanjem zvuka kada se na microbit-u aktivira taster sa šifrom za isključivanje. U početku smo imali mali problem jer je alarm prestajao sa oglašavanjem zvuka čim bi se vrata zatvorila, ali smo to veoma brzo prevazišli“, objašnjava funkcionisanje alarma profesor Đorđe Pejčić.

On sa microbit-ovima radi u petom i sedmom razredu, ali su petaci pokazali više želje za učenjem. Zbog velikog interesovanja đaka organizovano je malo takmičenje u školi kako bi se iskristalisali najbolji takmičari.

Đorđe, Milica i Lazar saglasni su da im je matematika omiljeni predmet, da je programiranje veoma interesantno pogotovo kada se vidi kako nešto funkcioniše u praksi.

Posebno su im drage rukavice koje su dobili kao nagradu na takmičenju jer reaguju na pokrete.

Kažu da im učenje ne pada teško i da im pripreme za takmičenje pričinjavaju zadovoljstvo jer nastavnik Đorđe Pejčić ume da ih podstakne, motiviše i zainteresuje uvek za jedan korak više u novim saznanjima.

Na takmičenju su učestvovale ekipe iz devet škola koje su uključene u projekat „Škola za 21. vek“. Iako su vlasotinački đaci i njihov nastavnik opravdali ukazano poverenje oni će već sledećeg meseca biti pred novim izazovom jer ih očekuje regionalno takmičenje u programiranju na kome će učestvovati zemlje Zapadnog Balkana.

Direktorka škole Svetlana Kocić ističe veliko zadovoljstvo zbog uspeha svojih đaka i profesora, kao i zbog uključivanjem OŠ „8. oktobar“ u projekat „Škola za 21. vek“.

„Mi smo veoma odgovorno pristupili realizaciji ovog projekta koji će učenicima pomoći da razvijaju digitalnu pismenost, da na zabavan i interaktivan način nauče nove digitalne veštine i veštine programiranja. Kodiranje uz pomoć microbit-ova nam je omogućeno jer je naša škola dobila trideset uređaja. Oni će pomoći nastavnicima da kod dece razvijaju kritičko razmišljanje i rešavanje problema na inovativne načine u svim nastavnim predmetima. Deset nastavnika koji predaju prirodne predmete i informatiku prošlo je odgovarajuću edukaciju. Na ovaj način pravimo pionirske korake u ovoj oblasti. Nastavnik Đorđe Pejčić je otišao i korak dalje jer je napravio projekat za takmičenje. Na ovom primeru očigledna je međupredmetna kompentencija primene microbit-ova u nastavi. Učenje u 21. veku ne podrazumeva samo prostu reprodukciju činjenica već primenu znanja u praktičnom životu i praćenje savremenih trendova“, ističe direktorka Svetlana Kocić.

Pored izuzetne podrške rukovodstva škole i roditelja đaka, pomoć za odlazak na takmičenje stigla je i od lokalne samouprave, koja je omogućila odlazak na takmičenje.

Lazarovi roditelji Ankica i Saša Stanišić kažu da su veoma zadovoljni uslovima koje škola „8. oktobar“ pruža svojim učenicima, što su im deca motivisana za nova saznanja i što su uključena u jedan potpuno savremeni način rada u školi.

Program „Škola za 21. vek“ osmislio je i sprovodi British council, a finansira Vlada Ujedinjenog kraljevstva.

Izvor:kcvlasotice.rs

Pogledaj takodje

Predsednik Aleksandar Vučić uručio Sretenjski orden drugog, odnosno trećeg stepena Gimnaziji i Narodnom muzeju (FOTO)

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uručio je povodom Dana državnosti Srbije odlikovanja zaslužnim pojedincima i …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *